Κατεδαφίζονται τα πρώτα ετοιμόρροπα «κόκκινα» κτίρια στις καμένες περιοχές

Κατεδαφίζονται τα πρώτα ετοιμόρροπα «κόκκινα» κτίρια στις καμένες περιοχές

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες κατεδαφίσεις σπιτιών που κρίθηκαν ετοιμόρροπα ξεκίνησαν, χθες, στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας. Παράλληλα, συνεργεία ξεκίνησαν την απομάκρυνση αμιάντου από πυρόπληκτα κτίρια, με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες συνεχίζουν τη συγκέντρωση στοιχείων για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και περιφράξεων στον αιγιαλό, με την πρόσφατη, νέα διάσπαση των αρμοδιοτήτων για τις κατεδαφίσεις να αποτελεί τροχοπέδη.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις, λοιπόν, αφορούν σε κτίρια που καταστράφηκαν εντελώς από τη φωτιά και για τα οποία εκδόθηκε «πρωτόκολλο επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων». Χθες, κατεδαφίστηκαν δύο κτίρια στο Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ σήμερα θα συνεχίσουν με ακόμα ένα στην ίδια περιοχή και ένα στο Μάτι. Τις κατεδαφίσεις πραγματοποιεί συνεργείο της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ, ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το υπουργείο Υποδομών (η εταιρεία υπέβαλε σχετική αίτηση να αναλάβει «με μέριμνα και δαπάνη της» την κατεδάφιση και απομάκρυνση των ετοιμόρροπων κτισμάτων στις 13 Αυγούστου και το υπουργείο την έκανε δεκτή την ίδια ημέρα).

3.505 έλεγχοι

Οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Η ειδοποίηση των ιδιοκτητών ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία των ελέγχων των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών). Η επιλογή του υπουργείου να κατεδαφίσει μόνο τα κτίρια για τα οποία υπάρχει έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη ενέχει τον κίνδυνο οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων να είναι τελικά περιορισμένες. Και αυτό γιατί δύσκολα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα συναινέσουν στην οριστική «εξαφάνιση» του κτιρίου τους (το οποίο δεν θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν) και ενδεχομένως ελπίζουν σε σταδιακή επισκευή του, με την επιείκεια ίσως των τοπικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι από τους 3.505 ελέγχους καταγράφηκαν 998 «κόκκινα» κτίρια και 794 «κίτρινα».

Εν τω μεταξύ, χθες ξεκίνησε η αποξήλωση αμιάντου από τα πυρόπληκτα σπίτια, από την οδό Δρυάδων στο Κόκκινο Λιμανάκι. Τις εργασίες πραγματοποιεί εξειδικευμένο συνεργείο, καθώς ο αμίαντος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό. Το συνεργείο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο του σε 20 ημέρες.

Nέες αυτοψίες

Πάντως, η επιλογή της κυβέρνησης να εμπλέξει και το υπουργείο Υποδομών στην υπόθεση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτιρίων ή κατασκευών στον αιγιαλό δείχνει να περιπλέκει την προσπάθεια. Χθες, έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί (με πράξη νομοθετικού περιεχομένου) για την Αττική, προκειμένου οι υπηρεσίες –δασαρχεία, κτηματικές υπηρεσίες– να αποστείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος (στο τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων) τις τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας, σε δρυμούς και δάση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η διαδικασία αποστολής των φακέλων των αυθαιρέτων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μόλις ολοκληρωθεί, θα ιεραρχηθούν οι κατεδαφίσεις και θα πραγματοποιηθούν νέες αυτοψίες, καθώς ορισμένα από τα πρωτόκολλα είναι παλαιά (συχνά ακόμα και 20 ετών). Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περίπτωση των αυθαιρέτων σε αναδασωτέες εκτάσεις, ορισμένα από αυτά εμφανίζονται μέσα στα όρια των «οικιστικών πυκνώσεων» που δήλωσαν οι δήμοι και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους.

Το ζήτημα επίσης είναι ποιος θα… πρωτοαποφασίσει για τις κατεδαφίσεις και ποιος τελικά θα τις πραγματοποιήσει. Ηδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (αρμόδια για κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλό) υπέγραψε την επέκταση δύο υφιστάμενων συμβάσεων για να προχωρήσει από τις αρχές φθινοπώρου σε κατεδαφίσεις σε αναδασωτέες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής και στα ρέματα της Μάνδρας. Το ΥΠΕΝ παράλληλα προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία, ενδεχομένως για τις ίδιες υποθέσεις. Ενώ το υπουργείο Υποδομών κατεδαφίζει τα ετοιμόρροπα «κόκκινα» (νόμιμα ή μη) και έχει δυνατότητα να κατεδαφίσει και παράνομες περιφράξεις. «Αυτό σημαίνει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών μπορούν να ασχολούνται παράλληλα με την ίδια παράνομη κατασκευή, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος», υποστηρίζει στέλεχος της διοίκησης που εμπλέκεται στη διαδικασία.

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνθηκε προ ημερών και σε πέντε δήμους της Ανατολικής Αττικής (Λαυρεωτικής, Σπάτων-Αρτέμιδας, Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνος και Μαρκόπουλου) ζητώντας τους να υποδείξουν παράνομες περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό που να παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν. Οι περιπτώσεις θα ελεγχθούν από τους επιθεωρητές Δόμησης του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή