Μεσαιωνικές συνθήκες σε βρετανική φυλακή

Μεσαιωνικές συνθήκες σε βρετανική φυλακή

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη διαχείριση των φυλακών του Μπέρμιγχαμ ανέλαβε χθες το βρετανικό κράτος, αναστέλλοντας το συμβόλαιο της ιδιωτικής εταιρείας G4S, που διαχειριζόταν τα τελευταία χρόνια το σωφρονιστικό κατάστημα.

Επιθεώρηση των φυλακών από κρατική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνήθιζαν να κλειδώνονται στα γραφεία τους, προκειμένου να αποφύγουν την επαφή με κρατουμένους οι οποίοι έκαναν ανοικτά χρήση ναρκωτικών και χρησιμοποιούσαν βία χωρίς να τιμωρούνται.

Η έκθεση του υπουργείου αποκαλύπτει ότι κελιά και λουτρά των φυλακών δεν καθαρίζονταν ποτέ, με αίμα, ούρα και περιττώματα να λιμνάζουν εκεί, δημιουργώντας αβίωτες συνθήκες και προσελκύοντας αρουραίους και κατσαρίδες. Η έκθεση της υπηρεσίας για τις φυλακές του Μπέρμιγχαμ, χωρητικότητας 1.200 κρατουμένων, αναφέρει ότι οι επιθεωρητές «επηρεάστηκαν σωματικά» από τις αναθυμιάσεις ναρκωτικών ουσιών, ενώ κάποια από τα αυτοκίνητά τους πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σε μια προσπάθεια συνεργών κρατουμένων να εκφοβίσουν τα μέλη της επιτροπής επιθεώρησης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πίτερ Κλαρκ, επικεφαλής επιθεώρησης σωφρονιστικών καταστημάτων, είπε: «Σκεφτείτε πρωτοφανή βρωμιά και πυκνό καπνό ναρκωτικών ουσιών, μία αίσθηση επικείμενου κινδύνου, λες και κάποια εξέγερση θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Συνδυάστε τα παραπάνω στοιχεία και θα συνειδητοποιήσετε ότι ο εγκλεισμός σε τέτοιες φυλακές δεν μπορεί να επιτελέσει την αποστολή ενός σωφρονιστικού καταστήματος».

Η έκθεση αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την ιδιωτικοποίηση φυλακών και άλλων κρατικών υπηρεσιών. Από τις 123 φυλακές σε Αγγλία και Ουαλία, 17 είναι ιδιωτικές, πέντε από τις οποίες διαχειρίζεται η εταιρεία G4S.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Ρίτσαρντ Μπέργκον ανέφερε: «Οι φυλακές του Μπέρμιγχαμ ήταν οι πρώτες των οποίων η διαχείριση ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Η κατάσταση που διαπιστώθηκε στην έκθεση θα πρέπει να γίνει το καρφί στο φέρετρο της ατυχούς πολιτικής ιδιωτικοποίησης».

Η εταιρεία G4S είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση ιδιωτικής ασφάλειας στον κόσμο, με 570.000 υπαλλήλους και παρουσία σε 90 χώρες του κόσμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή