Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες στο νέο παράβολο

Αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες στο νέο παράβολο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών έχει προκαλέσει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες σχετικά με τα παράβολα που καλούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τη νεοσύστατη επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης (ΗΤΑ). Σε πρώτο επίπεδο, έργο της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η αξιολόγηση των φαρμάκων με βάση την κλινική τους αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους στο σύστημα υγείας. Υστερα ακολουθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης της τιμής αποζημίωσης των φαρμάκων ανάμεσα στην αρμόδια επιτροπή και στους παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή που θα λάβει στο σύστημα αποζημιούμενων φαρμάκων. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φαρμακοβιομηχανίες), που θα αιτούνται αποζημίωση, θα πρέπει να καταβάλλουν:

α) Για φάρμακα που βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων (τα λεγόμενα on-patent) 5.000 ευρώ ανά συσκευασία.

β) Για γενόσημα φάρμακα 3.000 ευρώ ανά συσκευασία.

γ) Για επαναξιολόγηση φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων 2.000 ευρώ ανά συσκευασία.

δ) Για επαναξιολόγηση έπειτα από απορριπτική απόφαση 1.000 ευρώ ανά συσκευασία. Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένες εταιρείες μπορούν να καταθέσουν για δεύτερη φορά τον φάκελό τους, έξι περίπου μήνες μετά, προκειμένου να επανεξεταστεί το αίτημά τους. Επιπλέον, όπως προβλέπει η απόφαση, το τέλος που θα καταβληθεί αποτελεί δημόσιο έσοδο και αποδίδεται στο υπουργείο Υγείας.

Οι παραπάνω επιβαρύνσεις ωστόσο έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες εκτιμούν ότι «το τέλος είναι υπερβολικά υψηλό», ενώ παράλληλα εκφράζουν φόβο ότι η διαδικασία αξιολόγησης των φαρμάκων και τελικής έγκρισης από το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση. «Οι διαδικασίες αξιολόγησης νέων αλλά και ήδη αποζημιούμενων φαρμάκων θα πρέπει να γίνουν με γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο, ο όγκος των πληροφοριών που περιέχονται στους φακέλους που καταθέτουν οι εταιρείες είναι τεράστιος, για αυτό και δεν γνωρίζουμε κατά πόσον υπάρχει η απαραίτητη υποδομή προκειμένου η αξιολόγηση των φαρμάκων να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών», αναφέρει στην «Κ» παράγοντας της αγοράς. Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης, κινδυνεύουν πολλά φάρμακα άμεσης ιατρικής ανάγκης να μείνουν εκτός της λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων». Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στην «Κ» ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, το παράβολο που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες είναι μικρό, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις καθότι «ήδη η επιτροπή συνεδριάζει 4 φορές τον μήνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από περίπου 11 εκπροσώπους του χώρου υγείας, ενώ η επιτροπή διαπραγμάτευσης από 9 επιπλέον μέλη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, «η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής και τις εταιρείες για τον καθορισμό της τιμής αποζημίωσης των φαρμάκων θα γίνεται με βάση τη δημοσιονομική επίπτωση». Οπως τονίζουν «το υπουργείο έχει εικόνα σχετικά με το κόστος ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκου, οπότε μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δημοσιονομική επιβάρυνση που θα προκύψει». Παρότι παράγων του υπουργείου απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (1,945 δισ. ευρώ) μέσα στο 2019, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το τέλος εισόδου 25% που ισχύει για τα νέα φάρμακα και το οποίο πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, όταν η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων γενικευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή