47ο Φεστιβάλ: Βιβλία στο Ζάππειο

47ο Φεστιβάλ: Βιβλία στο Ζάππειο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση διοργανώνεται το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο από τις 31 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Το αφιέρωμα στοχεύει να αναδείξει τις σχέσεις ανάμεσα στο βιβλίο με τις άλλες τέχνες και θα περιλαμβάνει αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, στη Λούλα Αναγνωστάκη, στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, στον Γιώργο Ανδρέου κ.ά., αλλά και συναυλίες με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Διονύση Σαββόπουλο, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιάννη Κότσιρα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», η οποία σε δικό της περίπτερο θα φιλοξενεί τους φορείς που συμμετέχουν στις δράσεις της «Πρωτεύουσας».

Τζον Κάλντερ

O Τζον Κάλντερ, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους Βρετανούς εκδότες, έφυγε την περασμένη εβδομάδα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών. Ο Κάλντερ, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του δημοσίευσε έργα πολύ σπουδαίων συγγραφέων όπως οι Σ. Μπέκετ, Χ. Μίλερ, Ευ. Ιονέσκο και Μ. Ντιράς, ήταν γνωστός για τη διαρκή μάχη του ενάντια στη λογοκρισία και στις προκαταλήψεις. Κάπως έτσι ο ίδιος είναι ο άνθρωπος που πήρε πρώτος τα βρετανικά δικαιώματα για τον «Τροπικό του Καρκίνου» το 1963, πηγαίνοντας κόντρα στους σχετικούς περί δημοσίας αιδούς νόμους. Υπήρξε δε φίλος του Μπέκετ, ενώ έπεισε τον Γκράχαμ Γκριν να υπερασπιστεί τον «Τροπικό» στο δικαστήριο.

Πάτερσον, Κλίντον

Ο δαιμόνιος Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζέιμς Πάτερσον, ο οποίος έχει το ταλέντο να γράφει βιβλία που γίνονται διεθνή μπεστ σέλερ, επέλεξε αυτή τη φορά να γίνει δημιουργικό δίδυμο με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και ήδη κάνει επιτυχία, είναι «Ο πρόεδρος αγνοείται». Ο πρωταγωνιστής έχει ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τον πρώην πρόεδρο και τις δυσκολίες που πέρασε κατά τη δεκαετία του ’90 με αφορμή το σκάνδαλο Μόνικα Λεβίνσκι. Ωστόσο, ο πρόεδρος του μυθιστορήματος αντιμετωπίζει πιο «ευπρεπή» προβλήματα, που σχετίζονται με μια επικίνδυνη κίνηση στη διεθνή πολιτική και την απόπειρα διαδικτυακής επίθεσης. Οι δύο συγγραφείς –που εξακολουθούν να γράφουν χειρόγραφα– πέρασαν ένα χρόνο στέλνοντας ο ένας στον άλλο τα προσχέδια της δουλειάς τους. Ο εκδοτικός οίκος κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, τα διπλάσια από όσα συνήθως τυπώνει για κάθε νέο μυθιστόρημα του Πάτερσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή