Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/08/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχαρητήρια Σεντένο στον Ευκλ. Τσακαλώτο

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών και για πολλούς βασικός συντελεστής της ολοκλήρωσης του μνημονίου να παραμένει μέχρι στιγμής μακριά από δημόσιες εμφανίσεις, απολαμβάνοντας τις διακοπές του στην Πρέβεζα, αλλά ο ομόλογός του πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δεν τον ξέχασε χθες. Του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και στη συνέχεια έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter. «Μίλησα με τον υπουργό Ευκλ. Τσακαλώτο για να τον συγχαρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και να εκφράσω τη στήριξή μου για τις προκλήσεις που είναι μπροστά», ανέφερε. Δεν είναι σίγουρο αν οι προκλήσεις που βλέπει ο κ. Σεντένο ταυτίζονται με αυτές που θεωρεί βασικές για τον ίδιο ο κ. Τσακαλώτος. Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών τουλάχιστον δεν έχει χάσει το χιούμορ του αυτές τις μέρες, αφού κυκλοφορεί με μπλουζάκι με φωτογραφία του ίδιου αγκαλιά με τη Σκάρλετ Γιόχανσον και την επιγραφή: «Ολα μπορούν να συμβούν». Πράγματι…

Δήλωσε παραίτηση από τη «Νηρεύς» ο κ. Μπελλές

Εκτός της διοίκησης της «Νηρεύς», τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, θα βρεθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 ο ιδρυτής της και πρόεδρος σήμερα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κ. Αριστείδης Μπελλές. Σε ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρεται ότι έλαβε ενημέρωση από τον κ. Μπελλέ περί της απόφασής του να παραιτηθεί από την ιδιότητά του ως προέδρου αλλά και ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της «Νηρεύς». Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά την εξαγορά της «Νηρεύς» και της «Σελόντα» από τον όμιλο «Ανδρομέδα».

Ηχηρή ήταν η σιωπή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ

Περίσσεψαν χθες τα θερμά λόγια και συγχαρητήρια από Ευρωπαίους αξιωματούχους για το τέλος του προγράμματος. Συνοδεύονταν, βέβαια, από προειδοποιήσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά αυτό που ήθελαν κυρίως ήταν να υπογραμμίσουν ότι ακόμη και ο κακός μαθητής πέρασε τις εξετάσεις, έστω και με τη βάση. Ωστόσο, παρά τον ορυμαγδό των δηλώσεων, δεν πέρασε απαρατήρητη η σιωπή δύο θεσμών: της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές

Ομοιότητες μεταξύ της μη διατηρήσιμης άνθησης της Ελλάδας έως το 2008 και των οικονομικών υπερβολών της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια βλέπει η Berenberg. Οπως επισημαίνει, η Ελλάδα επίσης καθυστέρησε την προσαρμογή της από την κρίση όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία και απέρριψε τα μέτρα πολιτικής που πρότειναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ακολούθησε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, τις οποίες εμπνεύστηκε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό καθυστέρησε την Ελλάδα κατά τρία χρόνια, τονίζει η Berenberg. «Η ελληνική εμπειρία πρέπει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία», προειδοποιεί.

Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο από τους Ελληνες

Eξι ώρες λιγότερο χρόνο στη δουλειά τους σε σύγκριση με τους Ελληνες περνούν οι Γερμανοί, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που γερμανικού υπουργείου Εργασίας, που δόθηκαν σε ερώτηση που είχε καταθέσει το κόμμα Die Linke, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη Γερμανία το 2017 ήταν 34,9 ώρες, έναντι 40,7 ώρες που εργάζονται στην Ελλάδα (επίσημα στοιχεία της Eurostat). Η δημοσιοποίηση της είδησης προκάλεσε αντιδράσεις από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης οι Ελληνες κατηγορήθηκαν πολλές φορές από τα γερμανικά μέσα αλλά και από Γερμανούς πολιτικούς ως οι τεμπέληδες της… εύφορης (ευρωπαϊκής) κοιλάδας. Αυτό που διέφυγε την προσοχή είναι ότι ενώ οι Γερμανοί εργαζόμενοι στατιστικά απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σύγκριση με τους κατοίκους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, η παραγωγικότητά τους παραμένει 27 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή