Reuters: Απαγορευτικά ακριβή για την ώρα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Reuters: Απαγορευτικά ακριβή για την ώρα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικοί ως προς τις δυνατότητες άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζονται τραπεζικοί διαμεσολαβητές που έχουν αναλάβει την προετοιμασία για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου καθώς και τη διατήρηση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο Reuters η νομισματική κρίση στην Τουρκία καθώς και η κατάσταση στην Ιταλία ίσως καθιστούν «απαγορευτικά ακριβή» την έκδοση του ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές τον Σεπτέμβριο

Η Ελλάδα πανηγυρίζει το τέλος της οκταετούς περιόδου των προγραμμάτων αλλά οι προσδοκίες ότι το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει μία νέα δημοσιονομική ανεξαρτησία και την πολυαναμενόμενη έκδοση στις αγορές τον επόμενο μήνα μ, μάλλον πρέπει να αναβληθούν εωσότου ευρύτερες εντάσεις εξομαλυνθούν.

Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, τις τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλώς δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», αναφέρει ένας από τους διαμεσολαβητές, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όντας μη εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες.

«Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα τεράστιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», συμπληρώνει.

Δύο άλλοι τραπεζίτες, που εργάζονται ως primary dealers της Ελλάδας, συμφώνησαν, με τον πρώτο να υποστηρίζει πως οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται περί το 4,33%.

«Ηταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο.

«Η επενδυτική περίπτωση είναι εκεί, αλλά όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα είναι θέμα τιμολόγησης», σημειώνεται.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ανήγγειλε επίσημα μια προγραμματισμένη πώληση 10ετών ομολόγων και οι στρατηγικοί της DZ Bank σημείωσαν ότι, χάρη στην τελική δόση των 15 δισ. ευρώ (17,2 δισ. ευρώ) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, δεν εξαρτάται επί του παρόντος τυχόν περαιτέρω έσοδα από πωλήσεις ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή