Απώλειες κατά την πρώτη μέρα της «εξόδου»

Απώλειες κατά την πρώτη μέρα της «εξόδου»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ηχηρή» διόρθωση ξεκίνησε την πρώτη «μεταμνημονιακή» συνεδρίαση το ελληνικό Χρηματιστήριο και με ισχυρές ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ειδικά μετά το τέλος του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που οι διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν με εκθέσεις και δηλώσεις τους πως οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις για την Ελλάδα επιμένουν. Ετσι, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους διατηρείται, εμποδίζοντας την όποια επιστροφή της εμπιστοσύνης στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα χαμηλά έτους και πάνω από 20% χαμηλότερα από τα υψηλά τριετίας που άγγιξε τον Φεβρουάριο. Αυτό αρκεί για να δημιουργήσει σημαντικούς προβληματισμούς για τη συνέχεια, ειδικά τη στιγμή που η αγορά της Τουρκίας, η οποία επηρέασε αρνητικά το Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες, είναι κλειστή λόγω αργίας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,04% στις 705,20 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,44% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,9 εκατ. ευρώ.

H ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στη μεταμνημονιακή περίοδο, που στο σκέλος της επιτήρησης δεν θα διαφοροποιείται από τη μέχρι τώρα περίοδο των προγραμμάτων, με τον πήχυ των προσδοκιών να παραμένει χαμηλά ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Δεν καταγράφεται κάποιο σχέδιο προτεινόμενων δράσεων (π.χ., σχέδιο μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, άλλες εμπροσθοβαρείς δράσεις, αποτελεσματικότερη λειτουργία Δικαιοσύνης) που θα πείθει για το αντίθετο, αλλά επικοινωνιακού χαρακτήρα δράσεις.

Ως αποτέλεσμα, το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να κινείται με χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα και με την επενδυτική κοινότητα να εκδηλώνει απροθυμία να αναλάβει επενδυτικούς κινδύνους. Αντιθέτως, αρκετοί επενδυτές έχουν οδηγηθεί σε περαιτέρω μείωση ελληνικών θέσεων, με αθρόες πωλήσεις που αφορούν τραπεζικούς τίτλους αλλά μερικές φορές και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους εταιρειών που διατηρούν τα ελκυστικά θεμελιώδη τους, ως αποτέλεσμα της συντήρησης του κλίματος χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης, εξαιτίας της υπόθεσης της Folli Follie.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή