Δεν βλέπουν τέλος στην ελληνική κρίση τα γερμανικά ΜΜΕ

Δεν βλέπουν τέλος στην ελληνική κρίση τα γερμανικά ΜΜΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης παραμένει κεντρικό θέμα στον διεθνή Τύπο, με τις γερμανικές εφημερίδες να επισημαίνουν πως οι Ελληνες δεν έχουν σήμερα λόγο να πανηγυρίζουν. «Μετά οκτώ και πλέον χρόνια στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα έπρεπε ο ασθενής να είναι πιο υγιής από πριν. Στην περίπτωση της Ελλάδας συνέβη το αντίθετο. Η χώρα είναι εξασθενημένη, οι άνθρωποι αποθαρρυμένοι», σχολιάζει η Handelsblatt κι επισημαίνει: «Η ανεργία είναι διπλάσια συγκριτικά με το ξεκίνημα των προγραμμάτων, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Μισθοί και συντάξεις έπεσαν από το 2010 κατά μέσον όρο 30%. Ακόμη κι αν η επαπειλούμενη χρεοκοπία έχει αποτραπεί, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιτυχία, αφού επίκεινται νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογράψει νέες δεσμεύσεις λιτότητας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα χωρίς προοπτική βελτίωσης», γράφει η Frankfurter Rundschau, επισημαίνοντας πως μόνο θεωρητικά η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Η οικονομία επιτέλους αναπτύσσεται και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 19,5%. Ομως αυτό δεν σημαίνει πολλά, δεδομένου ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ στη χώρα χτυπά μια κοινωνική ωρολογιακή βόμβα.

«Η κρίση τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν», επισημαίνει και η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα γιορτάζει το τέλος του δανειακού προγράμματος. Για τους Ελληνες πολίτες, όμως, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Τα παλιά προβλήματα προκαλούν παράλυση στη χώρα», επισημαίνει, προσθέτοντας πως η ασθενής οικονομική ανάπτυξη γίνεται αντιληπτή από ελάχιστους. Η Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι «το προς το παρόν τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει ένα έξωθεν ελεγχόμενο κράτος. Δεν θα υπάρξουν μεν νέοι μεταρρυθμιστικοί όροι, αλλά η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δανειστών». «Η τρόικα δεν χαλαρώνει την πίεση», γράφει και η Tageszeitung (TAZ). Παρά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, στις 10 Σεπτεμβρίου ήδη η Ε.Ε. θα στείλει την πρώτη αποστολή ελεγκτών, ενώ πρώτα από όλα εκκρεμεί η σχεδιαζόμενη για το 2019 συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτή φέρνει νέες σκληρές περικοπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή