Νέες αρρυθμίες στην Υγεία τον Σεπτέμβριο

Νέες αρρυθμίες στην Υγεία τον Σεπτέμβριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο αναμένεται το φθινόπωρο για το υπουργείο Υγείας, οι επιλογές του οποίου για το εγχείρημα της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν φαίνεται να αποδίδουν. Η απουσία επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η «διαφήμιση» των τοπικών μονάδων υγείας που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον άκαιρη. Σε υλικό προς ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προώθησε, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της «νέας αρχής» για τη μεταμνημονιακή εποχή, περιλαμβάνεται και η λειτουργία 94 τοπικών μονάδων υγείας, αντί των 239 που προβλέπονται στον σχεδιασμό της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού. Μάλιστα, στο ίδιο υλικό αναφέρεται ότι σε αυτές τις ΤΟΜΥ έχουν εγγραφεί 80.000 πολίτες, δηλαδή κατά μέσον όρο λιγότεροι από 1.000 πολίτες ανά μονάδα, όταν ο σχεδιασμός είναι ότι κάθε μονάδα θα έχει πληθυσμό ευθύνης 10.000-12.000 άτομα.

Το εγχείρημα της κυβέρνησης για τη νέα ΠΦΥ σίγουρα σκοντάφτει στον οικογενειακό γιατρό. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας κατήγγειλε στο τέλος Ιουλίου τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, προκειμένου να τους πιέσει να συνεργαστούν ως «οικογενειακοί». Ωστόσο, οι πιέσεις δεν έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση τον τελευταίο μήνα να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό. Τα χειρότερα αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, όταν πλέον η πλειονότητα των ασφαλισμένων θα επιστρέψει στη «βάση» και σε μεγάλο ποσοστό θα επισκεφθεί γιατρό για εξετάσεις και φάρμακα.

Αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί ανέρχονται σε περίπου 600, αντί των 1.700 παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών με τους οποίους συνεργαζόταν έως πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, 280 οικογενειακοί γιατροί υπηρετούν στις ΤΟΜΥ, ενώ το υπουργείο βάπτισε με το «ζόρι» ως οικογενειακούς και γιατρούς των σχετικών ειδικοτήτων των κέντρων υγείας. Οπως ανέφερε στην «Κ», η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αννα Μαστοράκου, «οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για το τι έχει αλλάξει. Και όσοι λίγοι έχουν αντιληφθεί τι γίνεται, αγωνιούν και προσπαθούν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Εφόσον βρουν οικογενειακό γιατρό, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και για τους ίδιους και για τους γιατρούς, καθώς απαιτούνται η συλλογή εγγράφων και πιστοποιητικών, η λήψη ιστορικού, το άνοιγμα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας κ.ά.».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να απευθύνει μήνυμα για την έξοδο από τα μνημόνια από την Ιθάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρεται στην κατάσταση του κέντρου υγείας του νησιού, την οποία χαρακτηρίζει ως «τραγική, απάνθρωπη, εξουθενωτική και άκρως επικίνδυνη». Οπως αναφέρει, στο κέντρο υγείας Ιθάκης υπηρετούν ένας επικουρικός παθολόγος και ένας αγροτικός, οι θητείες των οποίων λήγουν στο τέλος του έτους, ένας γενικός γιατρός που συνταξιοδοτείται επίσης στο τέλος του έτους, ο διευθυντής καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας οδοντίατρος. «Σε λίγους μήνες θα ξεμείνει τελείως από γιατρούς», προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί, στο ακτινολογικό εργαστήριο υπηρετεί μόνο μία χειρίστρια, ενώ ο ένας και μοναδικός οδηγός του ΕΚΑΒ έχει να πάρει άδεια πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή