Κυρ. Μητσοτάκης: Ψεύτικος συμβολισμός

Κυρ. Μητσοτάκης: Ψεύτικος συμβολισμός

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση σε υψηλούς τόνους στο διάγγελμα του πρωθυπουργού έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, συνδέοντας ευθέως τα «ψέματα» την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να ζητήσει συγγνώμη με τον εν γένει τρόπο του κυβερνητικού πολιτεύεσθαι και σε σχέση με τα μνημόνια και το αφήγημα περί τέλους τους. «Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την «παρέα του Μαξίμου» ότι «εξαπάτησε, δοκιμάστηκε και απέτυχε», ενώ διεμήνυσε ότι οι Ελληνες δεν είναι «Λωτοφάγοι» και δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

«Θλίψη και οργή»

Για την Πειραιώς, το πρωθυπουργικό διάγγελμα δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση μιας προαναγγελθείσας και συνεχούς επιχείρησης πόλωσης από την κυβέρνηση που θα κλιμακώνεται στον δρόμο προς τις κάλπες, αλλά και ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για για «θλιβερή παράσταση που προκαλεί θλίψη και οργή» και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «επιμένει να διχάζει τους Ελληνες». «Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός «ακόμα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ο,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία».

Η επισήμανση για την τραγωδία στο Μάτι δεν ήταν τυχαία και, πάντως, είναι ενδεικτική της πρόθεσης της Πειραιώς να μην αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί, πολλώ δε μάλλον να επισκιαστεί από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Χθες, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή κατοίκων από το Μάτι και τον Νέο Βουτζά, συνάντηση στην οποία, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη δημόσια υγεία στους οικισμούς τους και για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης ως προς το πότε θα μπορούν να επιστρέψουν σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, αλλά και την αγωνία τους να μη ζήσουν νέα τραγωδία με τις πρώτες βροχές.

Τέταρτο άτυπο μνημόνιο

Ως προς τη λήξη του προγράμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην παρέμβασή του επανέλαβε ότι η λήξη του μνημονίου σηματοδοτεί το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης, το οποίο, όμως, συνοδεύεται από συνέχιση «των σκληρών μέτρων και βαρέων δεσμεύσεων που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας». Εψεξε δε τον πρωθυπουργό ότι αντί να σκίσει το μνημόνιο, όπως έλεγε, υπέγραψε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και ότι πλέον αρχίζει «το τέταρτο άτυπο μνημόνιο με λιτότητα διαρκείας, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και εισφορών, εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ αυστηρή επιτήρηση». Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση του ότι η χώρα δεν θα βγει από την κρίση όσο η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία και ότι η πολιτική αλλαγή «είναι επιβεβλημένη», καθώς η Ελλάδα «δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο».

Απαρατήρητη δεν πέρασε από την Πειραιώς ούτε η έμμεση, αλλά σαφής επίθεση του πρωθυπουργού έναντι του Λουκά Παπαδήμου και του Γιάννη Στουρνάρα. Σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σημείωσε ότι ο κ. Παπαδήμος «βρήκε το θάρρος σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή να αναλάβει τις τύχες της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο παραλίγο να δολοφονηθεί… από την ακροαριστερή βία που υπέθαλψε ο ίδιος κ. Τσίπρας με τον εμπρηστικό και διχαστικό του λόγο στον οποίο συνεχίζει να πιστεύει». Ο Κωνσταντίνος Ζούλας πρόσθεσε ότι η Ιθάκη δεν είχε τίποτα διαφορετικό από το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και ότι ο κ. Τσίπρας θυμάται τη συναίνεση «μόνο όταν στριμώχνεται από τα γεγονότα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή