Επίσκεψη Τζέφρεϊ Πάιατ στο υπουργείο Αμυνας

Επίσκεψη Τζέφρεϊ Πάιατ στο υπουργείο Αμυνας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κομβική συγκυρία για τη σταθερότητα και αναδιάταξη των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα, η οποία δεν παρουσιάζει δείγματα ύφεσης. Το δεδομένο αυτό λειτουργεί ενισχυτικά για τον, ούτως ή άλλως, αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Κεντρικά ζητήματα αμυντικού ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η μεγάλη σημασία των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τις ΗΠΑ. Οσον αφορά τα F-16, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των επιτελών της Π.Α. με αμερικανικό κλιμάκιο, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της αναβάθμισης των 84 μαχητικών στην έκδοση Viper.

Την ίδια στιγμή, διαρκώς αυξάνεται το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στη Λάρισα, στάθμευσαν πρόσφατα μαχητικά F-22 Raptor, ενώ συζητείται η φιλοξενία εκεί αμερικανικών drones. Και, βεβαίως, αναβαθμισμένο ρόλο έχει αποκτήσει η ναυτική βάση της Σούδας. Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται να εξετάζει και να μελετά όλες τις εναλλακτικές στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση που τεθεί θέμα μετακίνησης από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Ο ίδιος ο κ. Πάιατ έχει πολλές φορές αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλές προκλήσεις ασφάλειας και έχει χαιρετίσει τη συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή