Πυρ ομαδόν κατά Αλ. Τσίπρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο μήκος με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, κινήθηκαν και τα μικρότερα κόμματα της εθνικής αντιπροσωπείας, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για το διάγγελμα της Ιθάκης.

Το ΚΚΕ, μέσω του γενικού γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα, σχολίασε πως η νέα εποχή που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός «βασίζεται στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας». Στο πυρήνα της κριτικής του Περισσού βρέθηκε το γεγονός πως κανένα από τα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν δεν αναστέλλεται, ενώ παράλληλα ασκείται κριτική και για τη «συνέχεια των αναδιαρθρώσεων» που, σύμφωνα με το ΚΚΕ, οδηγούν τους πολίτες «στον συμβιβασμό με ψίχουλα».

Με «πηγή έμπνευσης» την ελληνική μυθολογία, γύρω από την οποία δομήθηκε μεγάλο κομμάτι του διαγγέλματος Τσίπρα, καυτηρίασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης τον πρωθυπουργό. «Oι Ελληνες όντως δεν είναι Λωτοφάγοι. Θυμούνται πώς πολιτεύθηκε ο κ. Τσίπρας από την αρχή της κρίσης. Θυμούνται τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του για τις αιτίες. Θυμούνται τους ατελείωτους καταλόγους με τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Και ξέρουν κυρίως ότι η τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του ’15 φόρτωσε στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο και ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε, κατά την πάγια τακτική του, και τις αιτίες που κατά τη γνώμη του οδήγησαν στα μνημόνια και δεν είναι άλλες από «το κομματικό κράτος, τη διαφθορά, τις ανισότητες» που μπορεί να καλλιεργήθηκαν από όλα τα κόμματα, αλλά «δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Καταλήγοντας το Ποτάμι αναφέρει πως «οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα και ανοιχτό μυαλό», στοιχεία που «είναι ασύμβατα με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Η Ενωση Κεντρώων, από την πλευρά της, υπενθυμίζοντας «το πένθος για τους νεκρούς στο Μάτι» που «δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς», σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες», εστιάζοντας στην έλλειψη συναίνεσης στο πολιτικό σύστημα. Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, βαδίζουμε προς τη ΔΕΘ εκ νέου σε κλίμα πόλωσης.

Κριτική Βαρουφάκη

Τέλος, κριτική για την έξοδο άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους αναλυτές «έγινε η μεγάλη ζημιά». Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «πιστοί μέχρι τέλους στην επιλογή της επικοινωνίας έναντι της πραγματικότητας, έστησαν μια κιτς αρχαιολαγνική αφήγηση. Δεν θα μπορούσαν αλλιώς, γιατί η περιβόητη έξοδος από τα μνημόνια είναι ο μεγαλύτερος σύγχρονος μύθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή