299 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2018

299 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2018

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα είναι το υψηλότερο στην παγκόσμια οικονομία για μια ακόμη χρονιά, παρά την κριτική που έχει ασκηθεί από διεθνείς οργανισμούς και τις απειλές της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών ώστε να συμμορφωθεί το Βερολίνο. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στα 299 δισ. δολάρια το 2018, που σημαίνει ότι θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το πλεόνασμα καταλαμβάνουν οι εξαγωγές, που θα υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ifo.

Στη δεύτερη θέση θα βρίσκεται η Ιαπωνία, με το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 200 δισ. δολάρια. Τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται η Ολλανδία, με το Ifo να διαβλέπει ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα έχει διαμορφωθεί στα 110 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2018. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ, φθάνοντας τα 420 δισ. δολάρια.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει και εξάγει μια χώρα κάθε οικονομικό έτος. Η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ έχει δεχθεί σκληρή κριτική διότι έχει εναποθέσει όλο το βάρος της ανάπτυξης στις εξαγωγές, χωρίς να ενθαρρύνει την εγχώρια κατανάλωση είτε με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με την αύξηση της κατανάλωσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνουν εδώ και χρόνια τη Γερμανία να ενισχύσει στην εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές, για να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αδικούνται από τα εμπορικά ελλείμματα που παρουσιάζουν με τις υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, συζητώντας, μεταξύ άλλων, την ιδέα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία. Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνεται το εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές μιας οικονομίας.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών καταδεικνύει τις θετικές επιδόσεις των γερμανικών εταιρειών και την ελκυστικότητα των προϊόντων τους στο εξωτερικό, παρά το δυσοίωνο περιβάλλον στη διεθνή οικονομία, σχολίασε Βόλκερ Τρίερ, αρμόδιος εξαγωγών στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας, στην εφημερίδα Handelsblatt. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί εξαιτίας της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία, πέραν των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτική συμφωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή