Δυσφορία Τραμπ για τις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Δυσφορία Τραμπ για τις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκάλεσε στις αγορές η νέα δήλωση Τραμπ κατά της πολιτικής σταδιακής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού που ακολουθεί η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Οι δηλώσεις Τραμπ, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο Reuters, προκάλεσαν την υποχώρηση του δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, ο Τραμπ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα ότι χειραγωγούν το νόμισμά τους.

O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο Reuters πως «δεν είναι ενθουσιασμένος» με την πολιτική του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ –τον οποίον ο ίδιος επέλεξε– και παραπονέθηκε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να τον βοηθήσει να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. «Δεν είμαι ενθουσιασμένος με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, όχι. Δεν είμαι ενθουσιασμένος», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στην πολιτική του Τζερόμ Πάουελ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Αμερικανοί πρόεδροι αποφεύγουν συστηματικά να σχολιάζουν την πολιτική που ακολουθεί η Fed, διότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής σταθερότητας. Ωστόσο, ο Τραμπ δεν ακολουθεί αυτό τον άγραφο κανόνα. Μάλιστα, δήλωσε στο Reuters ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί κριτική στη Fed όταν θα αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού.

Τον Ιούλιο, ο Τραμπ είχε προκαλέσει και πάλι νευρικότητα στις αγορές όταν είχε επικρίνει τη Fed για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ χθες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας την αμερικανική κεντρική τράπεζα πως δεν τον υποστηρίζει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη και ζητώντας της να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού.

«Διαπραγματευόμαστε με άλλα κράτη. Θα κερδίσουμε. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα έπρεπε να έχω δεχθεί μεγαλύτερη βοήθεια από τη Fed», δήλωσε ο Τραμπ. Το 2017, το ευρώ είχε ενισχυθεί κατά σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου, αλλά από την αρχή του 2018 το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά περίπου 4% έναντι του ευρώ.

Ωστόσο, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων έχει υποχωρήσει κατά 1,2%. Η ενίσχυση του δολαρίου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ και η οποία προσελκύει κεφάλαια στις ΗΠΑ, ενισχύει τον πληθωρισμό και αναγκάζει τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή