Απαγορευτικά ακριβή μία νέα έξοδος στις αγορές

Απαγορευτικά ακριβή μία νέα έξοδος στις αγορές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος των προγραμμάτων διάσωσης μπορεί να τελείωσε για την Ελλάδα, ωστόσο οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι της «επόμενης μέρας» είναι σημαντικοί και θα συνεχίσουν να «βαρύνουν» την οικονομία αλλά και το επενδυτικό κλίμα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας πως πλέον μια νέα έξοδος της χώρας στις αγορές είναι «απαγορευτικά ακριβή». Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας βοηθούν την Ελλάδα να πετύχει την καθαρή έξοδο, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, οι λιανικές πωλήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα και οι εξαγωγές έχουν καλή πορεία, ωστόσο η πρόκληση για την Ελλάδα τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα αποτελεί πλέον ούριο άνεμο για τις αγορές και οι κίνδυνοι όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας, επισημαίνει.

Για τις προκλήσεις της «μεταμνημονιακής» εποχής προειδοποιεί και η Berenberg, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάζει πέρα χωρίς νέα δάνεια από τους πιστωτές και να προσελκύει κεφάλαια αποκλειστικά από ιδιωτικές πηγές. Παρά το «κούρεμα» του χρέους το 2012, το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παραμένουν βασική πρόκληση απουσία μιας πιο δυναμικής ανάπτυξης.

Το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, το ακριβό συνταξιοδοτικό σύστημα, ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η αδύναμη επίδοση της εκπαίδευσης και το μεταναστευτικό έρχονται να προστεθούν και αυτά στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της Ελλάδας.

Ο κίνδυνος που θα πρέπει να παρακολουθούν οι αγορές, σημειώνει η Berenberg, είναι εάν η Ελλάδα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις σε τέτοιο βαθμό που να τρομοκρατήσει ξανά τις αγορές. Παρά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τα ελληνικά ομόλογα δεν έδειξαν «ενθουσιασμό», με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτοι στα εξωτερικά σοκ. Οπως έχουν σημειώσει στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, το σημερινό περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και αναταραχής λόγω Τουρκίας και Ιταλίας, επιβάλλει τη διατήρηση της Ελλάδας εκτός αγορών για αρκετούς μήνες.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των αρχικών διαμεσολαβητών (primary dealers) της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters. Οπως εκτιμούν, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως έως 5% σε μία νέα έκδοση για να προσελκύσει επενδυτές, ένα επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο. «Πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους dealers. «Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε καλύτερα να περιμένουν», επισημαίνουν.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές μετοχές, σημειώνει το Bloomberg, τονίζοντας πως ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει υποχωρήσει κατά 20% από τα υψηλά τριών ετών που άγγιξε τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ οι απώλειες από τον Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ξεπερνούν το 60%. Οι μετοχές που επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια των μνημονίων ήταν οι τραπεζικές, οι οποίες κατέγραψαν βουτιά 99%. Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μια ιστορία φρούδων ελπίδων, σχολιάζει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πως η πρόσφατη κατάρρευση της τουρκικής λίρας εντείνει τις εξωτερικές πιέσεις που δυσχεραίνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή