ΚΟΣΜΟΣ

Αμυντική ενίσχυση του Ιράν με νέα αεροσκάφη και όπλα

A.P.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Νέο μαχητικό αεροσκάφος, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο στο Ιράν, παρουσίασε η Τεχεράνη, στο πλαίσιο ενίσχυσης των αμυντικών της ικανοτήτων και εν μέσω όξυνσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είπε, χθες, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ότι η στρατιωτική ισχύς του Ιράν είναι αυτή που αποτρέπει την Ουάσιγκτον από τα σχέδιά της για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της χώρας, για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ –με πρόεδρο τον Τραμπ– απομακρύνονται ακόμη και από τους συμμάχους τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο ύπατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν, μνημονεύοντας τη στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης και την ετοιμότητα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Μετεξέλιξη σοβιετικών

Το νέο ιρανικό μαχητικό αεροσκάφος, πρωτότυπο του οποίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013, έλαβε τότε την ονομασία «Καχέρ 313» και αποτελεί μετεξέλιξη παλαιότερων σοβιετικών μαχητικών-βομβαρδιστικών, όπως είναι το «Σουχόι-27». Διαθέτει προηγμένα συστήματα πλοήγησης και πυρός, ενώ η προσωρινή του κωδική ονομασία θα είναι «Καουζάρ», το όνομα μυθικού ποταμού στον μουσουλμανικό παράδεισο, που έχει δώσει το όνομά του και σε κεφάλαιο του Κορανίου. Το νέο αεροσκάφος είναι ικανό να επιχειρεί σε υψόμετρο 45.000 ποδών και να αναπτύσσει υπερηχητικές ταχύτητες.

Η ιρανική πολεμική αεροπορία συνεχίζει, ωστόσο, να διαθέτει σημαντικό στόλο αμερικανικών μαχητικών-βομβαρδιστικών F-14, μέρος της «αγοράς του αιώνα» που είχε πραγματοποιήσει το καθεστώς του σάχη Ρεζά Παχλεβί, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1979. Η αποπληρωμή της παραγγελίας είχε ήδη ολοκληρωθεί όταν ο σάχης διέφυγε στο εξωτερικό και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα αεροσκάφη το 1980 στους Ιρανούς. Η έλλειψη ανταλλακτικών, όμως, και η άρνηση της Ουάσιγκτον να πωλήσει μηχανικά μέρη στο Ιράν, σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα 200 F-14 Τόμκατ δεν είναι πια λειτουργικά.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ