Η Ιστορία πιάνει Καστελλόριζο μέσω… ντοκιμαντέρ

Η Ιστορία πιάνει Καστελλόριζο μέσω… ντοκιμαντέρ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το λιμάνι του Πειραιά το χωρίζουν 328 ναυτικά μίλια ή 607 χιλιόμετρα· αντιθέτως, στην απέναντι τουρκική ακτή του Κας, μπορεί κάποιος να περάσει και κολυμπώντας. Η πλούσια ελληνική ιστορία του Καστελλόριζου, ωστόσο, ήταν αυτή που ώθησε εξαρχής το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο ακριτικό νησί το 2016. Και ήταν ακριβώς η κάπως… περίπλοκη διαδικασία προβολής τους συγκεκριμένου φιλμ στο Καστελλόριζο που γέννησε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» (26/8-29/8 και 31/8-3/9).

«To Φεστιβάλ είναι απλώς ένα μέρος της γενικότερης πολιτισμικής παρέμβασης του Ιδρύματος στο νησί. Οι προβολές αποτελούν μόνο το 50% των δράσεων. Φέτος, για πρώτη φορά μετά έναν αιώνα, οι κάτοικοι του Καστελλόριζου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια επαγγελματική θεατρική παράσταση – την “Κυρά της Ρω” του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο. Υπάρχει ακόμα και μία εικαστική έκθεση του Χρήστου Μποκόρου», μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρίογλου. Σύμφωνα με την ίδια, την τρίτη χρονιά της διοργάνωσης, σκοπός είναι να προσεγγίσει την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τις μικρότερες ηλικίες του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, στο επίκεντρο παραμένει το φιλμ· συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ, με 18 ταινίες να επιλέγονται τελικά από τις συνολικά 157 υποψήφιες. Ανάμεσά τους εκπροσωπούνται κινηματογραφιστές από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Αρμενία, τη Σερβία, την Παλαιστίνη, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και φυσικά την Ελλάδα, όλες με ιστορικό ή εθνογραφικό προσανατολισμό, ενώ βαρύτητα δίνεται και στο σύγχρονο ζήτημα του προσφυγικού. Αξίζει να σημειωθεί πως η έναρξη της 26ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί με την ταινία τεκμηρίωσης του Νίκου Καρακώστα, με τίτλο «Μικρό μου Καστελλόριζο».

Παράλληλα, όπως είπαμε, στο υπόλοιπο νησί θα συμβαίνουν πολλά και διάφορα. Ο σύλλογος Βριλησσός θα ανοίγει πεζοπορικά μονοπάτια στη στεριά –που αποκτούν όλο και περισσότερους θιασώτες–, ενώ στη θάλασσα διοργανώνονται μαθήματα καταδύσεων για παιδιά. Ο Γιώργος Χατζηπαύλου θα αναλάβει να προσφέρει γέλιο με μια παράσταση stand-up comedy.

«Εκτός από το να καλέσουμε τους ξένους στο νησί, στόχος είναι επίσης να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στο εξωτερικό», τονίζει η κ. Σαρίογλου. Για τον σκοπό αυτό το Φεστιβάλ έχει ήδη επισκεφθεί την Αυστραλία, όπου κατοικούν περίπου 100.000 άνθρωποι με καταγωγή από την έδρα του. Επόμενος προορισμός το Λονδίνο, ενώ ο σκηνοθέτης και στενός συνεργάτης του Φεστιβάλ, Μισέλ Νολ, ετοιμάζει για το 2019, ελληνικό… καθρέφτισμά του στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή