Ακόμη ένα πυροτέχνημα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαι ξαφνικά, αφού έλυσε τα προβλήματα της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του εκσυγχρονισμού των συστημάτων ασφαλείας, της λειτουργίας των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων στα μουσεία, η κ. Λυδία Κονιόρδου αποφάσισε να θέσει και πάλι στη βρετανική πλευρά το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού έστειλε επιστολή στον Βρετανό ομόλογό της με θέμα «την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», σε συνέχεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον ομόλογό της.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διευθέτηση της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας αποτελεί «κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης» και ότι η υπουργός στην επιστολή της «προβάλλει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στις πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη σύσταση της αρμόδιας για το θέμα Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO  (ICPRCP). Περαιτέρω, προσκαλεί τη βρετανική πλευρά σε συνάντηση στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό».

Η εν λόγω σύσταση έγινε τον περασμένο Μάιο. Τότε, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αναγνώρισε τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών και κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

Τρεις μήνες μετά, και λίγες μέρες πριν από τον ανασχηματισμό που όλοι αναμένουν, η κ. Κονιόρδου ίσως σκέφθηκε ότι χρειάζεται ένα πυροτέχνημα, μια κίνηση εντυπωσιασμού. Θα έπρεπε, όμως, να περιμένει λίγο. Διότι, αν μεν συναντήσει εσπευσμένα τον Βρετανό ομόλογό της, δίχως την προηγούμενη ανανέωση της συνεργασίας και των κοινών επιχειρημάτων με τις διεθνείς επιτροπές, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, όσους σχετίζονται με την ιστορία, αναρωτιέται κάποιος: τι καινούργιο θα προτείνει; Αν πάλι η κ. Κονιόρδου παυθεί από υπουργός, ενώ έχει μόλις απευθύνει μια τέτοια επιστολή σε μια χώρα από την οποία έχουμε μια σοβαρή διεκδίκηση, τότε εκτίθεται. Οχι μόνον η ίδια, αλλά και η κυβέρνηση που μέχρι τώρα την εμπιστευόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή