Προχωράει η αναδοχή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά μηνύματα όσον αφορά τον θεσμό της αναδοχής ανηλίκων έρχονται από την Αττική, καθώς ήδη 21 βρέφη και παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Στην Αττική υπάρχουν αυτή τη στιγμή 49 οικογένειες που έχουν κριθεί κατάλληλες για αναδοχή. «Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος ευαισθητοποιείται, αλλά δεν είναι γνώστης της διαδικασίας», λέει στην «Κ» η διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, κ. Δέσποινα Χατζόγλου.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι Περιφέρειες είναι οι αρμόδιες για την υλοποίηση του θεσμού της αναδοχής βρεφών ή παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα (ΝΠΙΔ), ενώ τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας) αναλαμβάνουν περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε δημόσιους φορείς. «Τα 21 παιδιά που έχουμε ήδη τοποθετήσει σε οικογένειες προέρχονται κυρίως από ιδρύματα, ενώ μερικά είχαν εγκαταλειφθεί σε μαιευτήρια, όπως στο “Αλεξάνδρα” ή στο “Ελενα”, ενώ κάποια ζούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον», σημειώνει η κ. Χατζόγλου.

Πρόληψη και διασφάλιση

Ο θεσμός της αναδοχής ανηλίκων λειτουργεί ως μέσο πρόληψης και κατάργησης του ιδρυματισμού, καθώς και διασφάλισης των παιδικών δικαιωμάτων, που στερούνται ή απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον. «Με τον πρόσφατο νόμο για την αναδοχή επιλύθηκαν ορισμένα από τα σοβαρά κενά που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα η μη πρόβλεψη δυνατότητας ασφάλισης των παιδιών στο Ταμείο των ανάδοχων οικογενειών ή η ανυπαρξία άδειας για τους αναδόχους», αναφέρει η διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Εάν κάποια οικογένεια ενδιαφέρεται να γίνει ανάδοχος, πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικά της στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ή στο αντίστοιχο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Τα δικαιολογητικά αφορούν τη βεβαίωση της οικογενειακής κατάστασης, της οικονομικής δυνατότητας και σε εξετάσεις που δείχνουν πως δεν υπάρχουν ιατρικά εμπόδια. Οι υπηρεσίες ελέγχουν, επίσης, το ποινικό μητρώο των υποψηφίων αναδόχων. Στη συνέχεια, κοινωνικός λειτουργός προχωρά σε τρίμηνη κοινωνική έρευνα. Εάν όλα πάνε καλά, η οικογένεια αποκτά βεβαίωση καταλληλότητας. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει πιλοτικά και εβδομαδιαίο πρόγραμμα επιμόρφωσης των αναδόχων, κάτι που προβλέπεται από τον νέο νόμο, αλλά ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ.

Μετά την αναδοχή υπάρχει εποπτεία για 1,5 χρόνο από κοινωνικό λειτουργό, με μηνιαία επίσκεψη στο σπίτι και συζήτηση με όλα τα μέρη. Σύμφωνα με την κ. Χατζόγλου, η συνολική διαδικασία προχωράει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δυσκολίες. Ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά, κυρίως όσα βρίσκονται κοντά στην εφηβεία, η προσαρμογή στη νέα κατάσταση δεν είναι εύκολη, παρουσιάζονται και πισωγυρίσματα.

Ενεργοποιήθηκε, επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το πρόγραμμα αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων. Ηδη, δύο ανήλικα προσφυγόπουλα τοποθετήθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες, εν αναμονή της επανένωσης με τις οικογένειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή