Χιλιάδες πυροπαθείς χωρίς ενίσχυση, με πλήθος προβλημάτων

Χιλιάδες πυροπαθείς χωρίς ενίσχυση, με πλήθος προβλημάτων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι εργασίες μέσα στα καμένα, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα και έντονο εκνευρισμό στους πυρόπληκτους, που σε πολλές περιπτώσεις είδαν όλα τα υπάρχοντά τους να γίνονται στάχτη. «Δεν έχουμε δει κανένα συνεργείο αποκατάστασης στον δρόμο μας ακόμα», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αλιπραντής, του οποίου το σπίτι στο Μάτι (εντός του Δήμου Μαραθώνα) εξαϋλώθηκε. «Στη δική μας γειτονιά είναι σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Μόνο τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για το χαρακτηρισμό των κτιρίων έχουν περάσει. Κι εκεί, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί και ο τριτοβάθμιος έλεγχος για να μπορούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα της δωρεάν κατεδάφισης από το Δημόσιο. Συνεργεία για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων δεν έχουν εμφανιστεί στη δική μας γειτονιά, αλλά σε κάποια κεντρικά σημεία μόνο», συμπληρώνει. Από κει και πέρα, σχεδόν ένα μήνα μετά την «κατάμαυρη» Δευτέρα, ο κ. Αλιπραντής δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα προβλεπόμενα επιδόματα (τέσσερα τον αριθμό), παρότι έχει καταθέσει εδώ και καιρό κανονικά τα χαρτιά του. Δεν αποτελεί εξαίρεση. Με βάση τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία από τις 4.156 αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα άμεσης ανάγκης των πυροπλήκτων, σε μόλις 1.550 έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Οι ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας επίσης καλά κρατούν: Ενώ ήδη έχει κατατεθεί αίτηση για διακοπή της ηλεκτροδότησης, ο ΑΔΜΗΕ ζητεί επιπλέον ένα σωρό χαρτιά για να αποσύρει το ρολόι του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ένα οικόπεδο που το σπίτι και τα πάντα έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, έτσι ώστε να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη. Λες και δεν είναι λογικό και εύκολο να παρθεί μια απόφαση που θα απαλλάσσει τους κατοίκους των καμένων περιοχών από δημοτικά τέλη…

Σημαντικό πρόβλημα που αναπτύσσεται στην περιοχή είναι αυτό της στέγης, ειδικά για όσες οικογένειες καταστράφηκε το σπίτι τους ή έπαθε σοβαρές ζημιές, που απαιτεί μεγάλα έξοδα και χρόνο για να επισκευαστεί. Οσοι από τους πυρόπληκτους επιθυμούν να μείνουν στην ευρύτερη περιοχή, γιατί είναι εκεί η εργασία τους, το σχολείο των παιδιών τους κ.λπ., βλέπουν πως υπάρχει έλλειψη κατοικιών, ενώ αρχίζουν να παρατηρούνται και φαινόμενα ανόδου των ενοικίων, ακόμα και κερδοσκοπίας, σε περιοχές που είναι και τουριστικές. «Αναζητήσαμε κατοικία για ενοικίαση, καθώς το σπίτι μας θα χρειαστεί μήνες επισκευής και είδαμε πως οι τιμές έχουν ανέβει πολύ, σε σχέση με παλιότερα», λέει στην «Κ» η κ. Ευδοκία από την περιοχή της Ραφήνας, το σπίτι της οποίας επλήγη από τη φωτιά και χαρακτηρίστηκε «κίτρινο». Η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα που κατέθεσε προχθές υπόμνημα σε Βουλή και Περιφέρεια Αττικής ζητώντας την «άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών στο 100% της συνολικής ζημιάς», έθεσε επίσης το αίτημα για «μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται». Το σίγουρο είναι πως όσο περνούν οι μέρες βασικό πρόβλημα θα είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για τις ξεσπιτωμένες οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή