Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/08/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Σε 180.000 επιβάτες, 50.000 Ι.Χ. οχήματα και 3.000 φορτηγά υπολογίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) τους «εγκλωβισμένους» λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Αποκαλύπτει ότι έχει προτείνει στους ναυτεργάτες, οι οποίοι έχουν προκηρύξει απεργία για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου «με προοπτική κλιμάκωσης», όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2018 με τους ίδιους όρους. Σε επιστολή του προς την ΠΝΟ που κοινοποιεί και στους υπουργούς Οικονομικών, Nαυτιλίας και Eργασίας, ο ΣΕΕΝ δηλώνει πως «είναι αδύνατον να βρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού». Καλεί έτσι ο ΣΕΕΝ την ΠΝΟ για την αποφυγή των σοβαρών προβλημάτων να επανεξετάσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την 3η Σεπτεμβρίου.

Κολλημένος με το Grexit παραμένει ο Γιούργκεν Σταρκ

Ολική επαναφορά στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ήταν η συνέντευξη χθες του Γιούργκεν Σταρκ στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το 2012 εθεωρείτο «γεράκι» εξαιτίας των σκληρών θέσεών του υπέρ της απόλυτης προσήλωσης στη γερμανική λογική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χθες επιβεβαίωσε τη φήμη του, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει το PSI δύο χρόνια νωρίτερα, το 2010, και να είχε φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, παραβιάζαμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, κατέληξε.

Τα λέει ο Βερναρδάκης για να τα ακούει η Αχτσιόγλου

Νομοθετική παρέμβαση τον Σεπτέμβριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας προανήγγειλε χθες, μιλώντας στο πρακτορείο Fm104.9 του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπ. Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χρ. Βερναρδάκης. Αν και από το υπ. Εργασίας τηρείται σιγήν ιχθύος, η εξαγγελία Βερναρδάκη δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθηθεί προκειμένου η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού να επιδιωχθεί εντός του 2018, καθώς απαιτείται αλλαγή πλαισίου.

Μειώθηκαν κατά πολύ τα CDS του ΟΤΕ

Τα 5ετή ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) του ΟΤΕ έχουν μειωθεί κατά 96% από την κορύφωση της κρίσης, αναφέρει το Bloomberg. Οπως επισημαίνει, το κόστος προστασίας έναντι του χρέους του Οργανισμού για πέντε χρόνια έχει μειωθεί περίπου 143 μονάδες βάσης ή κοντά στα επίπεδα όπου διαμορφωνόταν πριν από την πρώτη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας τον Μάιο 2010. Είχε αυξηθεί σε 3.500 μ.β. κατά την κορυφή της κρίσης χρέους του 2012, ενώ το 2015 την εποχή του δημοψηφίσματος της Ελλάδας ξεπερνούσε τις 1.000 μ.β. Ο ΟΤΕ είχε αξιολόγηση «επενδυτικού βαθμού» από τη S&P έως τον 2011. Σήμερα βρίσκεται μία μόνο βαθμίδα χαμηλότερα από αυτήν την κατηγορία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν στην κρίση

Διαχειρίσιμη θεωρεί την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση της τουρκικής λίρας ο οίκος αξιολόγησης DBRS έπειτα από stress test που πραγματοποίησε. Οπως επισημαίνει, οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία είναι οι BBVA, UniCredit, BNP Paribas, ING και HSBC και με βάση τους υπολογισμούς της, αν και θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία και στην ποιότητα του ενεργητικού τους, ωστόσο, συνολικά ο αντίκτυπος της τουρκικής κρίσης στην κεφαλαιακή τους επάρκεια θα είναι διαχειρίσιμος. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία θα επιβαρυνθεί από τα χαμηλότερα κέρδη των τουρκικών θυγατρικών, από τα τουρκικά ομόλογα καθώς και τις επιπτώσεις των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Επίσης, ίσως χρειαστεί να παράσχουν χρηματοδότηση στις τουρκικές θυγατρικές τους. Η DBRS, επίσης, αναμένει επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού στις θυγατρικές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο επισημαίνει ότι η διαφοροποίηση των στρατηγικών και των λειτουργιών των ευρωπαϊκών τραπεζών τις καθιστά ανθεκτικές απέναντι στην τουρκική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή