Το Κονκλάβιο (22/08/18)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμπάνες και γιαούρτια

Δεν ξέρω αν λέγεται κάρμα, συμπαντική εκδίκηση, ή είναι απλά η νομοτέλεια της πολιτικής. Αλλά για τον Αλ. Τσίπρα η πρώτη μεταμνημονιακή… περίπατος στην Ιθάκη είχε κάτι απ’ όσα είχαν οι μνημονιακοί περίπατοι για πρωταγωνιστές κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και οι οποίοι δεν τηρούσαν ομερτά για τον τόπο και τον χρόνο της άφιξής τους. Πάντως, η τσιπρική περίπατος (sic) στο Βαθύ δεν ήταν εξίσου ανέφελη με το σχετικό πλάνο. Ας πούμε, η πρωθυπουργική πομπή ξεκίνησε από το βόρειο τμήμα του νησιού, όπου αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι. Αμα τη αφίξει της στο Βαθύ όντως ήχησαν πένθιμα κάποιες καμπάνες. Το γεγονός δεν έχει καταγραφεί από τις επίσημες κάμερες, αλλά υπάρχει σε βίντεο. Δεν υπάρχουν ούτε κάποια γιουχαΐσματα για την πρωθυπουργική άφιξη, ο ήχος των οποίων «πνίγηκε». Αυτόπτης μάρτυρας μου μεταφέρει μάλιστα ότι πρόσωπο που βρισκόταν έξω από το δημαρχείο και είχε εφοδιαστεί με γιαούρτια απομακρύνθηκε από άνδρες ασφαλείας. Μιλώντας για ασφάλεια, το Βαθύ ήταν γεμάτο ένστολους και μη από το βράδυ της Δευτέρας. Κι ας έλεγε ο δήμαρχος ότι δεν είχε καμιά πληροφορία για την άφιξη του πρωθυπουργού…

Φώτα, κάμερες, πάμε…

Μετά την επίσκεψη στο δημαρχείο, ο Τσίπρας μου λένε ότι έφαγε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Mentor και αναπαύθηκε. Πάντως, δεν εμφανίστηκε σε κανέναν ανοικτό χώρο, πλην του λόγγου, όπου στήθηκε η τηλεοπτική επιχείρηση-διάγγελμα. Σημειώνω ότι το σημείο προφανώς επελέγη όχι μόνο γιατί το πλάνο που αποκαλύπτεται είναι ωραίο, αλλά και επειδή η περιοχή είναι εύκολο να αποκλειστεί. Πέριξ υπάρχει μόνο ένα βενζινάδικο και η πρόσβαση στο σημείο γίνεται από μονοπάτι. Καλά μέχρι εδώ, αλλά προφανώς ο σκηνοθέτης δεν είχε υπολογίσει σωστά τον ήλιο που έπεφτε κάθετα και έκανε τη θάλασσα να φαίνεται χρυσή και τον πρωταγωνιστή μαύρο… Προσεκτικοί παρατητηρές λένε ότι αυτός ήταν ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και προβολέας (εξ ου και η σκιά που δημιουργεί το χέρι του πρωταγωνιστή πάνω στο πουκάμισό του).

Ανατομία μιας μύγας

Και μπορεί το διάγγελμα να μην είχε Νίντζα και Τρανσφόρμερς, όπως έσπευσε να σχολιάσει με κακία ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για «αρχαιολαγνικό κιτς». Στη μέση του βίντεο, όμως, συμπρωταγωνιστεί μία μύγα. Αυτή επέμενε να κάθεται πάνω στον πρωθυπουργό, προδίδοντας την παράνοια που της είχε προκαλέσει το τεχνητό φως του προβολέα. Φευ! Η μύγα δεν είναι πολιτικό πρόσωπο για να την τραμπουκίσεις και να τη βάλεις στη θέση της…

Κωδικός Θεοπεφτάτου

Και ναι, το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Τίποτα και κανένας δεν πάει χαμένος. Ηρθε η ώρα της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου. Το αναφέρω επειδή μου λένε ότι ως άλλος Γκριγκόρι Ποτέμκιν η βουλευτής Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ εξετέλεσε μυστική αποστολή στην Ιθάκη. Η κυρία τα έχει καλά με την τοπική δημοτική αρχή (πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΣΥΡΙΖΑ) και κανόνισε τις σχετικές λεπτομέρειες. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που μαθαίνω ότι οι ντόπιοι δεν αναγνώρισαν παρά μια χούφτα Ιθακήσιους ανάμεσα στους ανθρώπους που έδειξαν… αυθόρμητο ενθουσιασμό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Για την ακρίβεια, τοπική πηγή μου επεσήμανε ότι δεν εμφανίστηκαν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι όσοι εμφανίστηκαν είναι από την Κεφαλονιά και όχι από την Ιθάκη. Και κάποιοι άγνωστοι που ουδείς γνώριζε.

Διπλό τηλεφώνημα

Ως είθισται, τα καλύτερα είτε βρίσκονται πίσω από τις γραμμές των επίσημων ανακοινώσεων είτε δεν υπάρχουν καθόλου στις γραμμές. Αναφέρομαι στην ανακοίνωση της Προεδρίας για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Μόνο που η επικοινωνία δεν ήταν μία, αλλά δύο. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Γιούνκερ που βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο Τιρόλο, αλλά και με τον Μαργαρίτη Σχοινά που κάνει διακοπές στο πατρικό του στη Χαλκιδική. Για τους πιο μυημένους, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του Kalamata school of management, στα καλύτερά της. Ρωτήστε τους Καλαματιανούς. Αυτοί ξέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή