Ο Κουρτς καθησυχάζει την ΕΕ για την παρουσία Πούτιν στον γάμο της υπουργού του

Ο Κουρτς καθησυχάζει την ΕΕ για την παρουσία Πούτιν στον γάμο της υπουργού του

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία είναι βαθιά ριζωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συμμερίζεται πλήρως την τοποθέτησή της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις έντονες επικρίσεις που προκάλεσε η παρουσία του Ρώσου, Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας.

Η Κάριν Κνάισλ χόρεψε με τον Πούτιν στο γάμο της το περασμένο Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια του έκανε μια βαθιά υπόκλιση, προκαλώντας την κατακραυγή σε κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία είπαν ότι με την στάση της υπονομεύει την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Ο Κουρτς καθησυχάζει την ΕΕ για την παρουσία Πούτιν στον γάμο της υπουργού του-1

«Η θέση μας στην Ευρώπη δεν άλλαξε εξαιτίας ενός γάμου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουρτς.

«Η εξωτερική πολιτική μας έναντι της Ρωσίας είναι σαφής … Εχουμε δεσμευθεί απέναντι σε όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κουρτς, η συντηρητική κυβέρνησή του οποίου έχει συνασπισθεί με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, μετέφερε κάποιες υποθέσεις της ΕΕ από το υπουργείο Εξωτερικών στο δικό του γραφείο του όταν έγινε καγκελάριος στα τέλη του περασμένου έτους, για να καθησυχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις προθέσεις του.

Εχει επίσης εκφράσει την ελπίδα του να βελτιωθούν οι δεσμοί της ΕΕ με τη Ρωσία μέσω ενός πιο εντατικού διαλόγου.

Η Αυστρία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους και αναμένεται να μιλήσει εξ ονόματος του συνόλου του μπλοκ των 28 χωρών – μελών.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Εκτοτε οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ παραμένουν τεταμένες εξαιτίας και άλλων θεμάτων. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η Αυστρία δεν απέλασε Ρώσους διπλωμάτες μετά την υπόθεση δηλητηρίασης στη Βρετανία του πρώην Ρώσου κατάσκοπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του. Η Βρετανία και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία, αν και εκείνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο αυστριακός καγκελάριος πρόσθεσε οτι κατά τη σύντομη επίσκεψη του Πούτιν την Αυστρία συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και άλλα θέματα.

Η Κνάισλ η οποία πήρετο αξίωμα του υπουργείου Εξωτερικών χάρη στο ακροδεξιό κόμμα του οποίου όμως δεν είναι μέλος, προσκάλεσε τον ρώσο πρόεδρο στον γάμο της, όταν αυτός επισκέφθηκε τον Ιούνιο την Αυστρία. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διακοπές και δεν έχει σχολιάσει ακόμα την κατακραυγή που προκάλεσε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ηγέτης του ακροδεξιου κόμματος FPO και αντι καγκελάριος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, το κόμμα του οποίου έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Πούτιν-Ενωμένη Ρωσία- δήλωσε από την πλευρά του οτι η επίσκεψη του ηγέτη του Κρεμλίνου κατέδειξε την μεγάλη του εκτίμηση για την Αυστρία.

Αυτό είναι κάτι το θετικό, και νομίζω ότι πολλοί Αυστριακοί συμμερίζονται αυτή την άποψη» είπε ο Στράχε ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση να τερματισθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή