Σημαντική ανάσα πήρε το Χρηματιστήριο

Σημαντική ανάσα πήρε το Χρηματιστήριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίδραση που περίμενε η αγορά μετά τις πιέσεις το τελευταίο διάστημα ήρθε, αν και πέρασε από πολλά ενδοσυνεδριακά «κύματα» και ένα τετράωρο αναζήτησης κατεύθυνσης, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν αποτυπώνουν κάποια μεγάλη επιστροφή των επενδυτών.

Το μίνι τραπεζικό ράλι ήταν αυτό που οδήγησε την αγορά σημαντικά υψηλότερα, με τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία του Χ.Α. και να απομακρύνουν το αρνητικό σενάριο της πτώσης του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες, η οποία τεχνικά θα επιδείνωνε σημαντικά την εικόνα.

Το κατά πόσον αυτή η αντίδραση θα είναι πειστική και θα δώσει… φόρα για τη συνέχεια, θα φανεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ωστόσο το γεγονός παραμένει ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών γύρω από την Ελλάδα διατηρείται, την ώρα που η Wall Street βιώνει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια «bull market» της ιστορίας της.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,02%, στις 719,46 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 1,94%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,17% στις 734,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

Η σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, η βελτίωση των ιταλικών κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις «κρατιούνται» κοντά στο 3%, η ηρεμία που επικράτησε στις αναδυόμενες αγορές μετά την καταιγίδα των περασμένων ημερών, οπότε ο δείκτης MSCI της περιοχής βρέθηκε σε έδαφος bear market και σε χαμηλά 13 μηνών, έδωσαν σημαντική ανάσα και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο, ελλείψει εγχώριων καταλυτών, οδηγείται από τις διαθέσεις που επικρατούν στο εξωτερικό.

Παράλληλα, και η (μικρή) πτώση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο τριήμερο, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στο 4,2%, προσέφερε άλλο ένα στήριγμα στο Χ.Α. σε ένα κρίσιμο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το επίπεδο των 743-750 μονάδων είναι η σημαντική πρώτη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, ενώ σε επίπεδο μήνα είναι σημαντικό ένα κλείσιμο πάνω από τις 736 μονάδες. Με τον μήνα να ολοκληρώνεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι επτά συνεδριάσεις που ακολουθούν, θα κρίνουν και την «τύχη» τόσο του μήνα όσο και των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της αγοράς, διότι στις 19-20 Σεπτεμβρίου θα γίνει το σημαντικό για το Χ.Α. roadshow στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή