Δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τον Μακρόν

Δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τον Μακρόν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τρία «καυτά» θέματα περιμένουν τη γαλλική κυβέρνηση μετά την επιστροφή του υπουργικού συμβουλίου από τις θερινές του διακοπές.

Οι μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήλπιζε να ασχοληθεί με την τελικά αναβληθείσα συνταγματική αναθεώρηση, με το σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας και με τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να περιμένουν. Η υπόθεση Αλεξάντρ Μπεναλά, που αμαύρωσε την περίοδο των προεδρικών διακοπών, εμφάνισε διόλου κολακευτική εικόνα της προεδρίας, με έναν χαμηλόβαθμο συνεργάτη και σωματοφύλακα του προέδρου να απασχολεί τα ΜΜΕ με τα αδικαιολόγητα και πλουσιοπάροχα προνόμιά του, αλλά και τη ροπή του προς τη βία.

Ακόμη πιο επικίνδυνο για τον πρόεδρο Μακρόν είναι, όμως, το διαφαινόμενο «σκάνδαλο Κολέρ», το οποίο αποκάλυψε η ιστοσελίδα Mediapart στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, ο γενικός γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων, Αλεξίς Κολέρ, ενέκρινε κρατικά συμβόλαια κατασκευής πλοίων από τα ναυπηγεία MSC, που ιδρύθηκαν και διευθύνονται από εξαδέλφια της μητέρας του. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Κολέρ ότι η υπόθεση δεν τον αφορά, η εισαγγελία της Χάβρης φέρεται να έχει καλέσει τον Κολέρ να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του με το ναυπηγείο.

Αλλο «καυτό» θέμα του φθινοπώρου αναμένεται να είναι η αποτυχία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιλογής πανεπιστημιακών σχολών για τους αποφοίτους των γαλλικών λυκείων. Ενα μήνα πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους στην ανώτατη παιδεία, 65.000 φοιτητές δεν είχαν ακόμη εξασφαλίσει θέση στη σχολή της επιλογής τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η σύνοδος πρυτάνεων αναμενόταν να ζητήσει από το γαλλικό υπουργείο Παιδείας ριζική αναδιάρθρωση του προβληματικού συστήματος ηλεκτρονικής ανάθεσης θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή