«Κλειδί» για την ανάκαμψη η εταιρική διακυβέρνηση

«Κλειδί» για την ανάκαμψη η εταιρική διακυβέρνηση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η χώρα έχει καταβάλει προσπάθειες για την εκκαθάριση και τη διάσωση των τραπεζών της, έχει παραμελήσει ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της οικονομικής της δραστηριότητας, τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και τον τρόπο διακυβέρνησής τους.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο της η δημοσιογράφος του Reuters Εϊμε Ντόνελαν. Οπως σημειώνει, οι εταιρείες της Ελλάδας χρειάζονται «επανεκκίνηση» στο επίπεδο της διακυβέρνησής τους. Η χώρα, παρά τις αλλαγές που πραγματοποίησε στον τραπεζικό τομέα, δεν έδωσε έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση των επιχειρήσεων, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η καλύτερη προστασία των μετόχων και τα υψηλότερα πρότυπα θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει έπειτα από πολλά χρόνια λιτότητας. Σύμφωνα με την ίδια, η εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα από τα στοιχεία που λείπουν από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας. Μετά τη διάσωση των τραπεζών το 2015, η κυβέρνηση επέβαλε νέους κανόνες για να εξαλείψει τις κακές συνήθειες δανεισμού.

Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να διορίσουν έμπειρους και ανεξάρτητους διευθυντές, ενώ απαγορεύθηκε στους πελάτες τους να είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Ωστόσο, οι ίδιοι αυτοί πελάτες, δηλαδή οι ελληνικές επιχειρήσεις, δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους καθότι ελέγχονται από τους μεγαλομετόχους, ενώ στα διοικητικά συμβούλια δεν λαμβάνουν μέρος ανεξάρτητα ή έμπειρα μέλη. Από την άλλη, η αρθρογράφος παρατηρεί ότι δραστήριοι επενδυτές ασκούν πίεση για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίστοιχη επιτυχία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους τα hedge funds στόχευσαν τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, έναντι δύο το 2017 και μιας το 2016, σύμφωνα με το Activist Insight. Μεταξύ άλλων τον Ιούνιο, η Amber Capital προσπάθησε να τοποθετήσει ανεξάρτητο διευθυντή στον ΟΤΕ, που ελέγχεται κατά 50% από τη γερμανική Deutsche Telekom και το ελληνικό Δημόσιο. Ομως, παρά το γεγονός ότι το 92% των μικρομετόχων υποστήριξαν την κίνηση, η πρόταση απορρίφθηκε.

Πάντως, συνεχίζει η δημοσιογράφος, υπάρχουν ορισμένα σημάδια προόδου στο ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης. Αναφερόμενη στην υπόθεση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, τον «Ελλάκτωρ», η αρθρογράφος σημειώνει ότι τον Ιούλιο οι μέτοχοι αντικατέστησαν τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και επέβαλαν μια νέα διοίκηση, αποτελούμενη από ανεξάρτητους διευθυντές, ως επί το πλείστον. Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, επρόκειτο για μια μάχη μεταξύ δύο αντίπαλων ομάδων μετόχων, οι οποίοι επί χρόνια άφηναν την εταιρεία να καταγράφει ζημίες.

Ως εκ τούτου, το δημοσίευμα συμπεραίνει ότι ένας νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ήδη τον εκπονούν και, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία, θα προβλέπεται ότι τα τρία τέταρτα των μελών των διοικητικών συμβουλίων θα είναι ανεξάρτητα, όπως και η επιτροπή ελέγχου. Ο κώδικας θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, όμως οι εταιρείες θα καταχωρίζονται σε βαθμολογικό πίνακα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι επιχειρήσεις που θα έχουν άσχημες επιδόσεις.

Η αρθρογράφος καταλήγει τονίζοντας ότι η καλύτερη διακυβέρνηση θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή