Εγκρίθηκαν τα σχέδια χωροθέτησης στις μαρίνες του Αλίμου και της Χίου

Εγκρίθηκαν τα σχέδια χωροθέτησης στις μαρίνες του Αλίμου και της Χίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφησαν τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου. Η έκδοση αυτών των Προεδρικών Διαταγμάτων χαρακτηρίζεται από την αγορά σημαντική εξέλιξη για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και ανάπτυξη μαρινών στην Ελλάδα πέραν της σημασίας τους γι’ αυτές του Αλίμου και της Χίου.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, με επισπεύδον το υπουργείο Τουρισμού, για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου έγκρισης χωροθέτησης μαρινών, 5 χρόνια μετά την τροποποίηση του Ν. 2160/93 περί τουριστικών λιμένων, και θα αποτελέσει υπόδειγμα για τη χωροθέτηση με Π.Δ. μιας σειράς μαρινών, η αδειοδότηση των οποίων είναι υπό εξέλιξη, αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου.

Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα έγκρισης χωροθέτησης των μαρινών Αλίμου και Χίου είναι τα πρώτα που εκδίδονται, σηματοδοτώντας έτσι την ολοκληρωμένη τεχνικά και νομικά διαδικασία χωροθέτησης μαρινών και ειδικότερα για δύο μαρίνες, οι διαγωνισμοί αξιοποίησης των οποίων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Το Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφανείας περίπου 210.000 τ.μ., συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν τη λειτουργία της μαρίνας, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές χρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχείο, εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο και εμπορικά καταστήματα. Ομοίως το Προεδρικό Διάταγμα για τη Χίο επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφανείας περίπου 35.000 τ.μ., συνολική δόμηση 6.900 τ.μ. επίσης με χρήσεις σχετικές με τη λειτουργία της, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και εμπορικές χρήσεις όπως εστιατόρια, χώρους αναψυχής, ξενοδοχείο και εμπορικά καταστήματα. «Η επιτυχής εφαρμογή της νέας διαδικασίας χωροθέτησης εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα και θα λειτουργήσει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ενδιαφερόμενων επενδυτών αναφορικά με τις διαδικασίες ανάπτυξης και αξιοποίησης μαρινών στην Ελλάδα», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Τρία επενδυτικά σχήματα έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη Χίο: η κοινοπραξία «Avlum Enterprises Company LTD – Ιωάννης & Ηλίας Δ. Τεφάς Ναυπηγοπλαστική ΑΕΒΕ – Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε. και Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε. Ειδικού Σκοπού», η Pan Brothers Associates και η Κάσος Κτηματική Τουριστική & Εμπορική.

Αντίστοιχα στον Αλιμο έχουν προκριθεί η κοινοπραξία Lamda Dogus, η κοινοπραξία της Port Ad Hoc SAS με την Dream Yacht Mediterranee και την J&P ΑΒΑΞ, η ΑΒΙΑΡΕΠΣ, η κοινοπραξία της Ακτωρ Παραχωρήσεις με την TEK ART του ομίλου Koc, η ΑΤΕΣΕ, η Intrakat, η Κάσος Κτηματική και η Πόρτο Καρράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή