Η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους

Η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η οργισμένη αντίδραση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δόθηκε άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του την Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης, επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε «νέο σκάνδαλο» την απόφαση του ΣτΕ, που, όπως αναφέρει, «απέρριψε την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, μέλος της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου». Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η απόφαση του ΣτΕ αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων». Και στο ίδιο ύφος το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει σημειώνοντας ότι, «απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών πραξικοπηματιών, η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους» και καλεί τις ελληνικές αρχές να μην επιτρέπουν «η χώρα τους να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε προδοτικούς συνωμότες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη Δικαιοσύνη, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, εκδίδοντας μη σύννομες αποφάσεις». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακριβώς τις πρόνοιες της Συνθήκης της Γενεύης επικαλείται το ΣτΕ στην αιτιολόγηση της απόφασής του και ειδικότερα την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης.

Επίθεση και κατά Ε.Ε.

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους αντέδρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος επιτέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το ΣτΕ παραβίασε διεθνείς συνθήκες με την απόφαση για άσυλο και καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλους, ανάμεσα σε αυτούς και η Ε.Ε.», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, δηλώνοντας ότι «το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μια σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας».

Η οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, που από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα των οκτώ βρίσκεται στις προτεραιότητές της, καθιστά σαφές ότι οι όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης που σοβεί στις διμερείς σχέσεις δεν αναμένεται να επιβεβαιωθούν στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε, στο ζήτημα των οκτώ επανέρχεται διαρκώς και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή