Από το κόσκινο του ESM οι ταμειακές ροές του ελληνικού Δημοσίου

Από το κόσκινο του ESM οι ταμειακές ροές του ελληνικού Δημοσίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαιρη ενημέρωση για τις ταμειακές ροές του θα παρέχει το ελληνικό Δημόσιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από κάθε εξόφληση δόσης προς αυτόν, προκειμένου να ανιχνεύονται εγκαίρως πιθανοί κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών.

Αυτό προβλέπει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (ΣΕΠ) του Μηχανισμού, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της εξόφλησης των δανείων του ESM όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μηχανισμού, πρόκειται για μια «διαδικασία εντοπισμού κινδύνων εξόφλησης, που θα δίνει τη δυνατότητα διορθωτικών δράσεων».

Προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει τα δάνειά της, αξιολογούνται η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα του Δημοσίου, η πρόσβαση της χώρας στις αγορές και η μεσο- και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της, διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα.

Αναλύοντας το τι ακριβώς θα ελέγχεται στο πλαίσιο του ΣΕΠ, ο ESM στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ο ίδιος θα πραγματοποιεί σε τακτική βάση μια επισκόπηση υποχρεώσεων πληρωμών (τόκοι, κεφάλαιο και προμήθειες) του κάθε κράτους, καλύπτοντας τουλάχιστον τους επόμενους 6 μήνες. Πριν από τις ημερομηνίες εξόφλησης, το κράτος θα παρέχει στον ESM μια δική του επισκόπηση των ταμειακών του ροών για την περίοδο ώς την ημερομηνία εξόφλησης. Αυτή η επισκόπηση θα περιέχει επαρκείς πληροφορίες έτσι ώστε ο ESM να μπορεί να σχηματίσει μια άποψη για το κατά πόσον το κράτος είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους-μέλους, ο ESM διαβουλεύεται με την Κομισιόν και την ΕΚΤ και διαμορφώνει άποψη για τις πιθανότητες εξόφλησης και τις πιθανές συνέπειες. Αν υπάρχει κίνδυνος μη εξόφλησης, τότε ο διευθύνων σύμβουλος ενημερώνει το Δ.Σ. και άλλα ευρωπαϊκά σώματα, σημειώνεται, χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω ενέργειες.

Στην ιστοσελίδα διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι προς αποφυγήν αλληλοεπικαλύψεων, ο ESM συμμετέχει στις αποστολές της μεταμνημονιακής παρακολούθησης με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Το ΣΕΠ, πάντως, θα έχει μακρύτερο βίο, καθώς θα τελειώσει αφού εξοφληθεί πλήρως το δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή