Μήνυμα Μπόλτον προς Ρωσία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεννόησης με τη Μόσχα στο Συριακό, με απαράβατο όρο την απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από τη χώρα, άφησε ανοιχτό χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, μία μέρα πριν από τη κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, ο Τζον Μπόλτον αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Ιουλίου, στο Ελσίνκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναγκάσει το Ιράν να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Συρία, προσθέτοντας όμως ότι οι θέσεις Μόσχας και Τεχεράνης δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα. «Επομένως, θα συζητήσουμε μαζί τους για να δούμε τι ρόλο μπορεί να παίξουν» στη Συρία, δήλωσε ο Μπόλτον, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Κρεμλίνου, Νικολάι Πατρούσεφ, στη Γενεύη. «Θα δούμε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε για την επίλυση της κρίσης. Αλλά η βασική προϋπόθεση εδώ είναι η απόσυρση όλων των ιρανικών δυνάμεων», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ανοικοδόμηση της χώρας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Τζον Μπόλτον εκτίμησε ότι «οι Ρώσοι έχουν κολλήσει» στη Συρία και επιδιώκουν τη συμβολή άλλων στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας, ερμηνεύοντας υπό αυτό το πρίσμα τη «φρενήρη διπλωματική τους δραστηριότητα στην Ευρώπη». Το γεγονός αυτό προσφέρει περιθώρια άσκησης πίεσης από την αμερικανική πλευρά, πάντα κατά τον Μπόλτον. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε ότι οι επαφές των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση για επικείμενη εισβολή του συριακού στρατού στον θύλακο που διατηρούν οι αντικαθεστωτικοί στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Προειδοποίησε δε ότι δεν θα γίνει ανεκτή ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τον στρατό του προέδρου Aσαντ. Πάντως, ο Τζον Μπόλτον ξεκαθάρισε ότι «η αλλαγή καθεστώτος (στο Ιράν) δεν αποτελεί πολιτική της Αμερικής», αν και επέμεινε στην ορθότητα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η χώρα του, υπονομεύοντας τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εν όψει της αυριανής συνάντησης Μπόλτον – Πατρούσεφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, χθες, ότι «η επιδείνωση των διμερών σχέσεων συνεχίζεται» λόγω της επιβολής και νέων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ και ότι «είναι ανάγκη να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πεδία συνεργασίας και αν η άλλη πλευρά (η Ουάσιγκτον) επιθυμεί να συνεργαστεί». Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Μόσχα στη σημερινή συνάντηση ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για μια συνολική επισκόπηση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή