Φθινοπωρινό «σταυροδρόμι» για το Ποτάμι

Φθινοπωρινό «σταυροδρόμι» για το Ποτάμι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκκίνηση» ενόψει ενός πολύ δύσκολου φθινοπώρου, κομβικού για το μέλλον του Ποταμιού, έγινε χθες στη Σεβαστουπόλεως, με την πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να πραγματοποιήθηκε με φόντο διαδικαστικά θέματα και κυρίως το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, που τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου, στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκαν και πολιτικής φύσεως ζητήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να λύσει έναν γόρδιο δεσμό, ο οποίος δεν αφορά μόνον τη συγκρότηση ενός νέου αφηγήματος για το κόμμα του, αλλά και τη διατήρηση της συνοχής του, καθώς βουλευτές του έχουν πάρει τελείως διαφορετικές θέσεις στο πολιτικό σκηνικό. Οι μεν Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός έχουν φροντίσει σε κάθε τόνο να κάνουν σαφές πως θα επιθυμούσαν τη συμμαχία με τη Ν.Δ., με τον κ. Ψαριανό μάλιστα να χρησιμοποιεί σε πολλές περιπτώσεις «οριακή φρασεολογία» για τον κ. Θεοδωράκη, ασκώντας του έντονη κριτική. Από την άλλη, οι κ. Λυκούδης και Δανέλλης, αμφότεροι με κοινές καταβολές στην ανανεωτική Αριστερά, φαίνεται πως έχουν τραβήξει εκ διαμέτρου αντίθετο δρόμο. Ο μεν κ. Λυκούδης, που παρεμπιπτόντως σε χθεσινή παρέμβασή του προεξόφλησε τρόπον τινά το πολιτικό τέλος του Ποταμιού, λέγοντας πως «μερικοί πολιτικοί κύκλοι κάπου ολοκληρώνουν την εικόνα τους», κινείται πάντα με «αριστερόστροφες» λογικές.

Πιο ξεκάθαρος είναι ο κ. Δανέλλης, που κατά τη διάρκεια του θέρους είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο βουλευτής Ηρακλείου επανέλαβε (news24/7) την πάγια άποψή του πως «το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.», προσθέτοντας πως «δεν ισχύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ», με τον οποίο «υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης αν συνεχίσει την πορεία προσαρμογής στην πραγματικότητα και αυτοκριτικής». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης κάθε προσπάθειας να κατεβεί αυτόνομα το Ποτάμι στις εκλογές.

Με δεδομένο το ανωτέρω «μωσαϊκό» απόψεων, γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές πως οι πιέσεις, είτε διατυπώνονται δημοσίως είτε μεταφέρονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις προς την πλευρά του κ. Θεοδωράκη να «ξεκαθαρίσει τη θέση του», είναι πολλαπλές. Τι απαντά ο ίδιος; Πηγές του κόμματος αναφέρουν πως η φράση-κλειδί στον κεντρικό σχεδιασμό του επικεφαλής του κόμματος είναι η «αυτόνομη πορεία». Ο κ. Θεοδωράκης δεν προτίθεται να μπει «σε παζάρια» ούτε με τους βουλευτές του ούτε με άλλα κόμματα, αλλά αυτή τη στιγμή θα επιδιώξει την αναδιοργάνωση του κόμματος και την ενίσχυσή του από «κεντρώες, εκσυγχρονιστικές και φιλελεύθερες δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή