Σε αναζήτηση «λευκού ιππότη» για την «Μπουτάρης» οι τράπεζες

Σε αναζήτηση «λευκού ιππότη» για την «Μπουτάρης» οι τράπεζες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λευκό ιππότη» από τον κλάδο της οινοποιίας αναζητούν οι τράπεζες, προκειμένου να εφαρμοσθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης της «Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.»

Η εν λόγω συμφωνία επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας τον Μάιο του 2017, όμως, όπως αποκαλύπτεται και στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για τη χρήση του 2017, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν προχωρά, με την ευθύνη να βαρύνει –αν και σε διαφορετικό βαθμό– και τις δύο πλευρές. Δύο μάλιστα από τους όρους της συμφωνίας που δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη, συγκαταλέγονται στις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρχικά αναζητήθηκε συνεργασία με την οινοποιία Τσάνταλη, σχέδιο όμως που δεν στέφθηκε με επιτυχία. Τώρα, οι πιστώτριες τράπεζες φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις με έτερη οινοποιία που δραστηριοποιείται στον νομό Ημαθίας.

Στόχος του εναλλακτικού αυτού σχεδίου, του Plan B, είναι να εισαχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας νέος επενδυτής, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να γίνεται ταχύτερα η αποπληρωμή των δόσεων των οφειλών.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» που αποτελούν και δύο από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας εξυγίανσης της «Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική» είναι πρώτον, η μη πώληση μέχρι το τέλος του 2017 προσωπικού ακινήτου του Κωνσταντίνου Μπουτάρη, κύριου μετόχου της εταιρείας, στην Υδρα. Η συμφωνία προέβλεπε πληρωμή συνδεδεμένη με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την πώληση του εν λόγω ακινήτου ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, δεν έχει προχωρήσει ούτε η πώληση του γαλλικού οινοποιείου της εταιρείας με την επωνυμία Millesime εκτιμώμενης αξίας 2 εκατ. ευρώ, πώληση η οποία επίσης είναι συνδεδεμένη με την πληρωμή υποχρεώσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει στην οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2017 ότι η μη πώληση του ακινήτου στην Υδρα και της θυγατρικής στη Γαλλία καθυστέρησε λόγω του περιρρέοντος αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου χρονικού διαστήματος που ετίθετο από τη συμφωνία. Η εταιρεία επιρρίπτει ευθύνες και στις τράπεζες για τη μη εκταμίευση ποσού 496.000 ευρώ που προβλεπόταν στη συμφωνία ως νέα χρηματοδότηση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της. Σημειώνεται ότι μόνο η Alpha Bank έχει δώσει 63.000 ευρώ. Στην ίδια οικονομική έκθεση, πάντως, αναφέρεται ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για την πώληση των δύο προαναφερθέντων περιουσιακών στοιχείων με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας εντός του 2018. Ο τρίτος όρος που η μη ικανοποίησή του αποτελεί επίσης λόγο ακύρωσης της συμφωνίας, είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 2 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 μέσω δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι σήμερα, πάντως, οι πιστώτριες τράπεζες δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, καθώς φαίνεται ότι επιθυμούν πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αναζήτησης επενδυτή για τη γνωστή οινοποιία.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ρύθμιση 18,96 εκατ. ευρώ δανειακών υποχρεώσεων με σταθερές αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 17,35 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017 – 2031, αυξανόμενες από το 2018 και μεταβλητές αποπληρωμές κεφαλαίου συνδεδεμένες με την επιτυχία υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου σε αυξανόμενο ποσοστό της λειτουργικής κερδοφορίας. Επίσης, προβλέπει αποπληρωμή των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο σε 180 άτοκες δόσεις.

Το 2017 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 11,33 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2016, ενώ οι ζημίες συρρικνώθηκαν σε 149.000 ευρώ από 3,09 εκατ. ευρώ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή