Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι στην ιστορία της Wall Street

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι στην ιστορία της Wall Street

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εννέα χρόνια, πέντε μήνες και κάποιες ημέρες, ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη που ξεπερνούν τα 18 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι στη Wall Street, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009. Ο S&P 500 κατάφερε να αναρριχηθεί περισσότερο από 320% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 3.453 ημερών.

Την Τρίτη, ο χρηματιστηριακός δείκτης με τις 500 ισχυρότερες εισηγμένες εταιρείες στη Wall Street είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό. Ετσι προστέθηκε ένα ακόμη ρεκόρ στη μακρά λίστα του δείκτη S&P 500, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα και πλέον ετών.

Αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν η ανοδική πορεία να συνεχιστεί, διότι η αμερικανική οικονομία διανύει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο ανάπτυξης. Ο Γουόλτερ Τοντ, επικεφαλής επενδύσεων στην Greenwood Capital Associates, επισημαίνει, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι «δεν βλέπω κάποια ύφεση να ξεσπά το επόμενο χρονικό διάστημα στην αμερικανική οικονομία».

Υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί το ράλι στη Wall Street, υπογραμμίζουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg. Oι παίκτες των αγορών φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με τη σταδιακή άνοδο των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που κυριαρχούσαν επί σειράν ετών. Η Wall Street δεν φαίνεται να επηρεάζεται πάρα πολύ από τις πιέσεις που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας των δικαστικών υποθέσεων Κόεν και Μάναφορτ. Ούτε η πολιτική εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος έχει δημιουργήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, εμπόδια στην ανοδική πορεία της Wall Street. Τα εταιρικά κέρδη είναι μεγάλα, ενώ ο πληθωρισμός μαζί με το μισθολογικό κόστος παραμένουν υπό έλεγχο.

Υπάρχουν, πάντως, και εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά τα σενάρια που λένε ότι θα συνεχιστεί το ράλι στη Wall Street. «Τα χρηματιστηριακά ράλι είναι σαν τις λάμπες λίγο πριν καούν. Το φως τους σβήνει ξαφνικά», εξηγεί ο Σαμ Στόβαλ, υπεύθυνος επενδύσεων στην εταιρεία ερευνών CFRA.

Αμφιβολίες έχουν διατυπωθεί και σχετικά με το εάν πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι στην ιστορία της Wall Street. Μπορεί να εκτοπίσει το ράλι που, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, είχε διαρκέσει 3.452 ημέρες, από τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Μάρτιο του 2000;

Το επιχείρημα των στατιστικολόγων είναι ότι είχε προηγηθεί πτώση 19,92% πριν από εκείνο το ράλι και όχι απώλειες περισσότερο από 20%. Με αυτήν τη λογική, η προηγούμενη ανοδική τάση ξεκινάει από τον Δεκέμβριο του 1987 και διαρκεί 4.494 ημέρες! Παρότι αυτή η εκδοχή συζητείται ευρέως, δεν έχει βρει πολλούς υποστηρικτές.

Στις 9 Μαρτίου 2009, η Wall Street είχε χάσει περισσότερο από το ήμισυ της χρηματιστηριακής αξίας της. Ο δείκτης S&P 500 είχε καταρρεύσει στο χαμηλό 13 ετών, κατρακυλώντας στις 676,53 μονάδες.

Την Τρίτη έκλεισε στις 2.862,96 μονάδες. Πριν από 10 χρόνια, η χρηματοπιστωτική κρίση είχε καταβαραθρώσει τον τραπεζικό κλάδο και είχε οδηγήσει τον ανεπτυγμένο κόσμο στη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διέσωσε τη Wall Street και την αμερικανική οικονομία, διοχετεύοντας 3,5 τρισ. δολάρια στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Κατάφερε να καθαρίσει το τραπεζικό σύστημα απ’ όλα τα τοξικά στεγαστικά δάνεια και τα παράγωγά τους. Πολλοί Αμερικανοί είχαν ήδη χάσει τα σπίτια τους και τις δουλείες τους.

Κριτική έχει ασκηθεί εκ μέρους οικονομολόγων για την άνιση κατανομή του πλούτου που παρατηρείται σήμερα στις ΗΠΑ, επειδή υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του ράλι στη Wall Street και της ανάκαμψης των τιμών στην αγορά κατοικιών. Πολύ χαμηλή υπήρξε, επίσης, η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ.

«Διανύουμε μια δεκαετία με τη μεγαλύτερη ανισότητα πλούτου και εισοδημάτων στην αμερικανική ιστορία», σχολιάζει ο Μόριτς Σούλαρικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Βόννης, στους New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή