Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η Σχολή Ευελπίδων και τα δικαστήρια

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας στη στήλη «Σύντομα» του φύλλου της «Κ» της Πέμπτης 19 Ιουλίου 2018: «Δικαστήρια Ευελπίδων. Εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν προσεχώς στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων...», μου εγεννήθη, για πολλοστή φορά, η απορία γιατί για τα δικαστήρια των Αθηνών χρησιμοποιείται πάντα ο προσδιορισμός «της πρώην Σχολής Ευελπίδων» ή «τα δικαστήρια της Ευελπίδων»; Τα δικαστήρια έχουν μεταφερθεί στα παλαιά κτίρια της ιστορικής Σχολής Ευελπίδων πάνω από 30 χρόνια και όλοι γνωρίζουμε σε ποιο χώρο λειτουργούν. Η απορία είναι όταν το Εφετείο Αθηνών λειτουργούσε, στο παρελθόν, στο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Ambassadeur στην οδό Σωκράτους, είχε μιλήσει κανείς δημοσιογράφος ή μη για το «Εφετείο του πρώην Ambassadeur»;

Χρόνια τώρα, που ο Αρειος Πάγος και το Εφετείο Αθηνών λειτουργούν στον χώρο των πρώην φυλακών Αβέρωφ, ομιλεί κανείς για τον Αρειο Πάγο ή το Εφετείο των πρώην φυλακών Αβέρωφ; Γιατί αυτή η εμμονή για τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ή σκέτο της Ευελπίδων, με αποτέλεσμα να έχει ταυτιστεί η Σχολή Ευελπίδων με τα δικαστήρια και να δίδεται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλέον Σχολή Ευελπίδων και ότι το μόνο που τη θυμίζει είναι τα δικαστήρια;

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Η πληθυσμιακή μας συρρίκνωση

Κύριε διευθυντά
Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, η Ελλάδα βαίνει συνεχώς σε μείωση του πληθυσμού της. Μακροπρόθεσμα δε, σε πλήρη συρρίκνωση. Η πτωτική πορεία του πληθυσμού της χώρας μας είναι εμφανής. Αναλυτικά, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ήταν 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με το 2016. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού, που ανήλθε σε 25.887 άτομα. Επίσης, βλέπουμε ότι η διαφορά μεταξύ θανάτων και γεννήσεων υπήρξε η μεγαλύτερη το 2017 (123.079 ήταν οι θάνατοι και 88.132 οι γεννήσεις).

Αυτή η διαφορά, αντί να κλείνει χρόνο με το χρόνο, θα μεγαλώνει «υπέρ» των θανάτων. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πληθυσμός της χώρας συνεχώς φθίνει αλλά και γηράσκει. Είμαστε από τα πρώτα κράτη με τόσο γερασμένο πληθυσμό. Επιπλέον, οι υπάρχοντες νέοι, έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο δεν παντρεύονται, αλλά κι αν παντρευτούν, αποκτούν το πολύ ένα παιδί. Οι δε μορφωμένοι οδεύουν προς άλλες πατρίδες για τον άρτον τον επιούσιον. Πάνω από 550.000 έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, βλέπουμε με πόνο η ύπαιθρος να έχει αδειάσει από νέα παιδιά και τα χωριά να έχουν κυριολεκτικά ερημώσει. Απεναντίας, οι γειτονικές μας χώρες έχουν ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Η Τουρκία π.χ. έχει ήδη 80.000.000 κατοίκους και σε τριάντα χρόνια θα έχει ξεπεράσει τα 100.000.000 με τους ρυθμούς που αυξάνεται. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας. Και τι πρέπει να γίνει; Προτείνω δύο άμεσα και δραστικά μέτρα.

Πρώτο μέτρο. Ειδικό επίδομα στις νέες μητέρες που τεκνοποιούν από δύο τέκνα και πάνω. Συγκεκριμένα, να τους παρέχεται μόνιμος μισθός υπό μορφή πρόνοιας μέχρι να ενηλικιωθούν τα τέκνα της, έτσι ώστε να επιδοθούν απερίσπαστες στην ανατροφή των τέκνων τους. Στη συνέχεια, επιπρόσθετα ειδικά μόρια για διορισμό τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεύτερο μέτρο. Σωστή εγκατάσταση των προσφύγων –ιδιαίτερα Σύρων ορθοδόξων– σε μέρη που είναι εύφορα και έχουν εγκαταλειφθεί. Να τους δοθεί κλήρος, μόνο κατά χρήσιν. Συν τω χρόνω θα γίνουν χρήσιμες οικονομικές μονάδες.

Παντελης Μαυραγανης, Οικονομολόγος

Μουσείο Μαραθώνα και επισκεψιμότητα

Κύριε διευθυντά
Στην επιστολή του, με τίτλο «Μάχη του Μαραθώνα, ένα μνημείο στον Σχινιά» ο κ. Γιώργος Σφήκας αναφέρεται στην απουσία σχετικού μνημείου για την περίφημη μάχη του Μαραθώνος (490 π.Χ., Ηρόδ. VI, 109-117). Στην περιοχή, όμως, του Μαραθώνα υπάρχει ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων (ομαδικός τάφος των 192 πεσόντων στη μάχη Αθηναίων), στην κορυφή τού οποίου είχαν στηθεί μαρμάρινες στήλες με τα ονόματα των νεκρών κατά φυλές. Σήμερα, στη βάση τού Τύμβου έχει στηθεί αντίγραφο από την επιτύμβια στήλη του Αθηναίου οπλίτη Αριστίωνος (500 π.Χ.), με το επίγραμμα του Σιμωνίδη: Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι / χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.

Παράλληλα, στο Μουσείο Μαραθώνα, στις πέντε αίθουσες, εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών από τη νεολιθική ώς τη ρωμαϊκή εποχή, αγγεία από τον Τύμβο των Πλαταιέων (11 τάφοι), αγάλματα που συνδέονται με τον Αθηναίο σοφιστή και ευεργέτη Ηρώδη τον Αττικό, που είχε γεννηθεί στον Μαραθώνα, καθώς και εκμαγείο του χάλκινου αγάλματος του Παιδός του Μαραθώνος.

Ο επιβλητικός αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι επισκέψιμος, ιδιαίτερα από τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και από τους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ. φ., Ειδικός Γραμματέας της ΠΕΦ

Τα έργα πληροφορικής

Κύριε διευθυντά
Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο της εφημερίδας σας με τίτλο «Με φωτογραφικές διατάξεις έργα πληροφορικής», το οποίο υπογράφει ο συντάκτης Βαγγέλης Μανδραβέλης και δημοσιεύτηκε στις 18/8/2018, όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται ανακριβής αναφορά και στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Οπως είναι γνωστό, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. τα τελευταία 17 χρόνια προσφέρει υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό υπουργείων και δημοσίων οργανισμών, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας, με βάση τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το έργο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων», θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως ουδέποτε συζητήθηκε ή/και ζητήθηκε, από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η συμβολή της ΚτΠ Α.Ε. στον σχεδιασμό και την υλοποίησή του και ως εκ τούτου είναι απολύτως ανακριβείς οι πληροφορίες που αναφέρονται στο ότι «Οι υπηρεσιακοί μηχανισμοί... της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ΚτΠ Α.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν να το προκηρύξουν ως έχει».

Επισημαίνουμε πως εργαζόμαστε με πίστη στην κύρια αποστολή της εταιρείας μας, που είναι η συνεργασία με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, στα στάδια ωρίμανσης που μας ζητείται, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της υιοθετώντας τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε και τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ να μας αντιμετωπίζουν με βάση την αλήθεια και καλόπιστη διάθεση κριτικής.

Δημητριος Νικητοπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος

Η αριστεία, οι αθλητές και ο υπουργός Παιδείας

Κύριε διευθυντά
Διαισθάνομαι, ευχόμενος να κάνω λάθος, ότι ο υπουργός Παιδείας δεν θα καλέσει τους αθλητές μας, που διακρίθηκαν στους πρόσφατους αγώνες, για να τους συγχαρεί.

Αν η πρόβλεψή μου είναι σωστή, προτείνω στους αθλητές αυτούς, όλων των αγωνισμάτων, με τη φροντίδα των Συνδέσμων και Συλλόγων τους ή του πιο δραστήριου απ’ αυτούς, να επισκεφθούν, όλοι μαζί, με δική τους πρωτοβουλία, τον υπουργό Παιδείας (και τον προκάτοχό του), για να δούμε όλοι μας αν αυτός θα αντιληφθεί την αξία της αριστείας, από μόνη την παρουσία τους – και την αντίδρασή του.

Αν αυτό δεν συμβεί, προτείνω να του τραγουδήσουν τον Εθνικό Υμνο, για να διαπιστώσουμε, εκείνοι και εμείς, αν αυτό θα του προκαλέσει τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλους μας το άκουσμά του κατά την τελετή απονομής μεταλλίων. Και την επόμενη μέρα να του στείλουν «πέτσινα» αντίγραφα των μεταλλίων τους, για να θυμάται πάντα την ημέρα, και να καμαρώνει ή να ντρέπεται.

Θ. Γ. Βουδικλαρης, Πολιτικός Μηχανικός

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ