Ετσι πάει, όλοι το ξέρουν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H iδανική μουσική υπόκρουση του κακού κυβερνητικού σόου που στήθηκε στην Ιθάκη θα μπορούσε να είναι ένα σκοτεινό τραγούδι με τον τίτλο «Everybody Knows» (Ολοι το ξέρουν), που ο μεγάλος Λέοναρντ Κοέν συμπεριέλαβε σε ένα παλαιό του άλμπουμ, το «I’m Your Man» (1988).

Προσέξτε τους στίχους: «Ολοι το ξέρουν ότι τα ζάρια είναι πειραγμένα/ Ολοι παίζουν με τα δάχτυλά τους σταυρωμένα/ Ολοι το ξέρουν ότι ο πόλεμος τελείωσε/ Ολοι το ξέρουν ότι οι καλοί έχασαν/ Ολοι το ξέρουν ότι ο αγώνας ήταν στημένος/ Οι φτωχοί μένουν φτωχοί, οι πλούσιοι γίνονται πλούσιοι/ Ετσι πάει/ Ολοι το ξέρουν// Ολοι το ξέρουν ότι το πλοίο μπάζει/ Ολοι το ξέρουν ότι ο καπετάνιος είπε ψέματα/ Ολοι έχουν αυτό το σάπιο αίσθημα/ Λες και πέθανε ο πατέρας τους ή ο σκύλος τους/ Ολοι μιλάνε στις τσέπες τους/ Ολοι θέλουν ένα κουτί με σοκολατάκια/ Και έναν λουλούδινο σταυρό/ Ολοι το ξέρουν».

Το εκπληκτικό είναι ότι τους παραπάνω στίχους θα μπορούσαν να είχαν υιοθετήσει και οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί συριζαίοι τα χρόνια της ένδοξης αντιπολίτευσης, όταν θα χτυπούσαν τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές, όταν η «μαντάμ Μέρκελ» θα πήγαινε σπίτι της και άλλα κούφια και ηχηρά. Με το που έγιναν κυβέρνηση όμως, μετά το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο της σπασμωδικής, παιδαριώδους δήθεν αντίστασης, το τραγούδι άλλαξε και από τα νταούλια περάσαμε στη βραχνή, μπάσα φωνή του Κοέν και τους ακόμα πιο σκοτεινούς στίχους του. Και αυτή τη φορά, ο Κοέν δεν μιλούσε για τους άλλους αλλά για τους ίδιους.

Με λευκό πουκάμισο που θύμιζε σερβιτόρο σε τουριστική ταβέρνα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι δεν έχει σχέση με μνημόνια. Ο καπετάνιος είπε ψέματα, όμως, και όλοι το ξέρουν. Ο πόλεμος τελείωσε και οι καλοί έχασαν, όλοι το ξέρουν. Δεν ξέρω ακριβώς ποιοι είναι οι απόλυτα καλοί σε αυτή τη δυσάρεστη ιστορία.

Σίγουρα πάντως χάσαμε όλοι μας στην ουσία, καθώς η λεγόμενη έξοδος από τα μνημόνια είναι τόσο συμβολική που καταντάει αέρας φρέσκος. Οι φτωχοί μένουν φτωχοί, οι πλούσιοι γίνονται πλούσιοι – όπου, όμως, οι «πλούσιοι» δεν είναι πια μόνον οι στερεοτυπικές, γραφικές φιγούρες των «αφεντικών» για τα οποία μιλάνε με μίσος οι τοίχοι των Εξαρχείων και παπαγαλίζουν μαϊμουδίζοντας πολλοί οπαδοί της σημερινής κυβέρνησης. Μέσα σε αυτούς τους «πλούσιους» εντάσσονται πλέον και όσοι από το 2015 και μετά άρπαξαν ό,τι μπορούσαν από το κουτί με τα σοκολατάκια.

Ολοι το ξέρουν ότι το πλοίο μπάζει, έμπαζε από παλιά, πολύ πριν από το 2015, ούτε συζήτηση γι’ αυτό. Η «εθνοσωτήριος» κυβέρνηση, όμως, που προέκυψε από τον Ιανουάριο του 2015 όχι απλώς δεν έκλεισε τα στεγανά που πλημμύρισαν, αλλά άνοιξε κι άλλες τρύπες στο ταλαιπωρημένο κύτος του καραβιού. Ο αγώνας ήταν στημένος, ο καπετάνιος είπε ψέματα. Ετσι πάει, όλοι το ξέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή