Το Κονκλάβιο (23/08/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνηστήρες και «ορφανά»

Εντάξει. Την εξέλιξη με τους μνηστήρες δεν είναι και τόσο δύσκολο να τη φανταστεί κάποιος διαβάζοντας την Οδύσσεια. Στο ίδιο έργο, πάντως, υπάρχει και αναφορά στα ορφανά. Πώς, για παράδειγμα, τέσσερις θεές θα πρέπει να αναλάβουν την ανατροφή ενός ορφανού βρέφους. Κάτι σαν κοινωνική πρόνοια δηλαδή. Το θυμήθηκα λόγω της αγωνίας για το αν θα συμπεριληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό κάποια από τα «ορφανά» – του Γιώργου Παπανδρέου. Την περίπτωση Ραγκούση την παρακάμπτω για λόγους που δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Μιλάει, εξάλλου, διαρκώς από μόνος του, προκαλώντας άγρια «θαψίματα» ακόμη και παπανδρεϊκών. Oπως μου το έθεσε ένας εξ αυτών –προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου– «κάποιοι επιλέγουν την αφήγηση που τους βολεύει τη συγκεκριμένη στιγμή προκειμένου να πετύχουν προσωπικούς στόχους ή να γίνουν αρεστοί στο κόμμα που υπηρετούν κάθε φορά». Μπερδευτήκατε; Προσδεθείτε να απογειωθούμε!

Το φαινόμενο της Μαριλίζας 

Είναι απλώς ο πρόλογος για να περάσω στην περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με αφορμή τις φήμες που τη θέλουν να εντάσσεται στην κυβέρνηση. Τηρώ τις αμφιβολίες μου. Το λέω διότι αν συμβεί αυτό, το Μαξίμου θα πρέπει να θυσιάσει την ικανοποίησή του να «στριμώξει» τον Αδ. Γεωργιάδη.

Αναφέρομαι στην υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και την «τρύπα» στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς έτσι όπως τα κανόνισε ο Παύλος Πολάκης, είναι και η ίδια ελεγχόμενη. Αρμόδια πηγή μου εξηγούσε ότι αν υποθέσουμε ότι κληθεί στην Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις και αυτές κριθούν ικανοποιητικές, θα απαλλαχθούν κάθε υποψίας τόσο ο Αδωνις όσο και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Θα μπορούσε, ας πούμε, να κληθεί τον Σεπτέμβριο κατόπιν αιτήματος της Ν.Δ. στην Εξεταστική για την Υγεία.

Δεν βρήκαν την ψήφο τους 

Πρέπει να έχει τους λόγους του ο Αλέξης Τσίπρας που απευθύνεται όλο και πιο «στεγνά» στο κομματικό του ακροατήριο. Οπως έσπευσε να μου θυμίσει πηγή μου με αφορμή το διάγγελμα της Ιθάκης και τον επικείμενο ανασχηματισμό, οι συριζαίοι δεν επέλεξαν καν σε συνδικαλιστικές εκλογές ενόψει επέλασης στην εξουσία ανθρώπους που σήμερα είναι προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη. Κάποιοι μάλιστα θεωρούνται «πουλέν» του τσιπρικού περιβάλλοντος. Αναφέρομαι στις εκλογές για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε φάση «ερχόμαστε» και είχε κατέβει με το ψηφοδέλτιο Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων. Τότε τα «πουλέν» δεν συναντήθηκαν πολλές φορές με την ψήφο των «συντρόφων» τους. Ο Μιχάλης Καλογήρου (γραμματέας σήμερα του υπουργικού συμβουλίου) είχε λάβει 177 ψήφους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος 162 ψήφους, και ακολούθησε ο Γιώργος Βασιλειάδης (υφυπουργός Αθλητισμού) με 121. Χαμηλά τερμάτισε και ο Αν. Πετρόπουλος (υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης). Και να φανταστεί κανείς ότι ακόμα δεν είχε «σφάξει» στις εισφορές τους «συναδέλφους» του.

Επενδυτές Braveheart

Δεν ξέρω αν στο ΑΠΕ έχουν τηλεπαθητικές ιδιότητες, ή απλά παραισθήσεις. Αλλά εικάζω ότι είδαν στο διάγγελμα Τσίπρα κάτι που δεν είδαν οι αγορές ούτε το Χρηματιστήριο. «Σαν σκηνή από το Braveheart, που οι πολεμιστές κρατούν την υπομονή τους και τη δίψα για επίθεση μοιάζουν οι διεθνείς επενδυτές, κολλημένοι στα monitors των χρηματιστηρίων, όπου ετοιμάζουν με προσοχή τις επενδυτικές επιλογές για τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ που φέρει τον τίτλο «Από τον κύκλο των μνημονίων στον κύκλο των επενδύσεων». Από τον μύθο του Οδυσσέα σε αυτόν των επενδυτών τύπου Μελ Γκίμπσον, ένα τηλεγράφημα δρόμος…

Σημειώματα

Το συνηθίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Αυγούστου να ζητεί σημειώματα από τους συνεργάτες του και τις γραμματείες του κόμματος ενόψει της νέας πολιτικής σεζόν με πρώτο σταθμό την εκάστοτε ομιλία στο Βελλίδειο. Μπορεί να είναι κι ένας λόγος να τους κρατά σε πνευματική εγρήγορση για να μην πλήττουν στη διάρκεια των διακοπών. Εννοείται ότι και φέτος έκανε το ίδιο. Μου λένε ότι έχει ζητήσει σημειώματα και απ’ όλους τους συμβούλους του. Για την ακρίβεια, έχει ζητήσει εξειδικευμένο στίγμα –όχι γενικώς και αορίστως– για συγκεκριμένες πολιτικές. Κατόπιν τούτων, έχω την εντύπωση ότι και η ποιότητα των σημειωμάτων θα συμπεριληφθεί στην καθημερινή τους αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή