Πόρτο by locals

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλύτερα στέκια για πορτογαλικά σάντουιτς, όμορφα δώρα με στυλ και το θέατρο που αγαπούν οι ντόπιοι.

Θέατρο Sá da Bandeira

Rua SA da Bandeira

Tηλ. +351 222002550

Ανοιχτά ανάλογα με τις εκδηλώσεις

Πόρτο by locals-1

Το θέατρο Sa da Bandeira είναι αγαπημένος χώρος πολιτισμού των κατοίκων του Πόρτο. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Ιστορικό θέατρο της πόλης που έχει ταυτιστεί με τα πολιτιστικά της δρώμενα από το 1855 που θεμελιώθηκε. Βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο (Sa da Bandeira) στο κέντρο του Πόρτο και, μόλις διασχίσετε την εξώπορτα, η ατμόσφαιρά του θα σας αιχμαλωτίσει. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτοικος της πόλης που να μην έχει έστω μία όμορφη ανάμνηση από το θέατρο Sα da Bandeira, είτε πρόκειται για παράσταση, είτε πάρτι, συναυλία, κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει στη σκηνή του γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες και έχουν φιλοξενηθεί ακόμα και φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής.

Fernando Ribeiro


Πολυχώρος Desportivo Praça da Alegria

Av. Rodrigues de Freitas 207

Καθημερινά 14.00-00.00

Δωρεάν

Ένας «υβριδικός» πολυχώρος που λειτουργεί με την ευθύνη ενός αθλητικού κλαμπ της πόλης και τη συνδρομή των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, με την οποία γειτνιάζει. Είναι ωραίο να βλέπεις την αρμονική συνύπαρξη των γκριζομάλληδων μελών του κλαμπ με το ζωηρό πλήθος του φοιτητόκοσμου στις αίθουσές του. Μετά την είσοδο θα δείτε το δωμάτιο με τα τρόπαια και τα τραπέζια του μπιλιάρδου, ενώ δύο υπολογιστές σε μια γωνιά δίνουν την αίσθηση ενός «ίντερνετ καφέ» από άλλη εποχή. Στο μπαλκόνι λειτουργεί μπαρ με ποτά σε λογικές τιμές και δίπλα είναι η αίθουσα όπου γίνονται προβολές ή συναυλίες. Στην πίσω αυλή πραγματοποιείται κάθε Μάιο το μεγαλύτερο event του Desportivo Praça da Alegria, το ετήσιο πρωτάθλημα επιτραπέζιου ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή πάνω από 30 ομάδων.

Fernando Ribeiro


Εστιατόριο Venham Μais 5

Rua Santo Ildefonso 219

Tηλ. +351 222010734

Δευτέρα-Πέμπτη 08.00-23.00

Παρασκευή-Σάββατο

08.00-02.00

Prego: 3,50 ευρώ

Η έκφραση «venham mais 5» κυριολεκτικά σημαίνει «φέρε πέντε ακόμα» και είναι μια φράση που μάλλον θα πείτε κι εσείς όταν έρθετε. Η σπεσιαλιτέ του είναι το prego, δηλαδή σάντουιτς με μπριζόλα. Το ψωμί είναι τραγανό και το τρυφερό κρέας λιώνει στο στόμα. Πρόσφατα το μαγαζί επέκτεινε τους χώρους του, ώστε να εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο. Υπομονή με το σέρβις, δεν είναι στα ατού του.

Marta Macedo


Πόρτο by locals-2

Για καφέ, ποδοσφαιράκι ή… pole dancing θα πάτε στο Embaixada do Porto.

Καφέ-μπαρ Embaixada do Porto

PraCa de C. Alberto 121

Tηλ. +351 912133034

Δευτέρα-Σάββατο 11.00-02.00, Κυριακή 14.30-02.00

Μπίρα: 1,50 ευρώ

Φανταστείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να πιείτε το ποτό σας ακούγοντας μουσική από πικάπ, να διαβάσετε με την ησυχία σας, να γνωρίσετε τους ντόπιους, να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο pole dancing (!) και να παίξετε επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι με μόλις 0,20 ευρώ. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε ένα μικρό πωλητήριο με δίσκους βινυλίου και φωτογραφικές μηχανές. Πάρτε το ποτό σας και βγείτε έξω ή ανεβείτε στον δεύτερο όροφο, όπου θα έχετε ησυχία και πρόσβαση σε δωρεάν Wi-Fi. Κάθε Δευτέρα παίζει μπλουζ, τις Τρίτες βραζιλιάνικη μουσική, τις Τετάρτες lindy hop, τις Παρασκευές ντίσκο, τα Σάββατα φανκ και τις Κυριακές τζαζ.

Camila Aldrighi


Πόρτο by locals-3

Μια παλιά αποθήκη καφέ μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο όμορφα στέκια της πόλης, το 7G Roasters.( Φωτογραφία: © Jose Campos)

Καφέ 7g Roasters

Rua FranCa, 26, Porto

Tηλ. +351 963781916

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-18.00

Παρασκευή-Κυριακή 10.00-19.00

Εσπρέσο: 1 ευρώ

Μια παλιά αποθήκη καφέ έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των κατοίκων του Πόρτο. Ο καφές του είναι κορυφαίας ποιότητας. Προσφέρονται δύο ποικιλίες από την Αιθιοπία, μία από τον Παναμά και μία από τη Βραζιλία. Μπορείτε να συνοδεύσετε το ρόφημά σας με κρουασάν, σφολιατοειδή, σάντουιτς ή τάπας, ενώ υπάρχουν επιλογές και για vegans. Στους επάνω ορόφους του κτιρίου διατίθενται προς ενοικίαση όμορφα και άνετα διαμερίσματα, που θα μπορούσατε να επιλέξετε για τη διαμονή σας στην πόλη. Δελεαστική προοπτική, αν σκεφτείτε ότι θα ξεκινάτε την ημέρα σας με τον υπέροχο καφέ του 7g Roasters.

Camila Aldrighi


Αρτοποιείο Padaria Ribeiro

PraCa Guilherme Gomes Fernandes 21

Δευτέρα-Σάββατο 07.00-20.00

Αλμυρά: 1 ευρώ

Διάσημο για τις πίτες και τις σφολιάτες του, αυτό το αρτοποιείο είναι θεσμός στο Πόρτο εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Είτε προτιμάτε τις γλυκές είτε τις αλμυρές γεύσεις, εδώ θα τις βρείτε στην καλύτερη εκδοχή τους. Eπιλέξτε τη γέμιση της αρεσκείας σας: κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, καπνιστό ζαμπόν, κρέας και τυρί. Οι empadas είναι μικρές πίτες με μοσχάρι ή κοτόπουλο, τα Pastel de Chaves είναι μεγαλύτερες πίτες με μείγμα κρεατικών, ενώ νοστιμότατη είναι και η κρεατόπιτα Pastel de Carne. Γλυκαθείτε, τέλος, με μπισκότα ή κέικ – δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά φαίνονται νοστιμότατα.

Vasco Figueiredo Teles


Κατάστημα Almada13

Rua do Almada 13

Tηλ. +351 223216002

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-20.00,

Παρασκευή-Σάββατο 10.00-23.30

Κυριακή 13.00-19.00

Αντικείμενα: από 5 ευρώ

Αν θέλετε οι φίλοι και η οικογένειά σας να ευχαριστηθούν τα δώρα τους που θα τους φέρετε από το Πόρτο, πρέπει να πάτε στο Almada13. Πρόκειται για ένα concept store που φιλοξενεί τα προϊόντα πέντε διαφορετικών εταιρειών στον ίδιο χώρο, σαν μικρό mall με προτάσεις για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια. Θα βρείτε διακοσμητικά, κοσμήματα, ρούχα, πίνακες, παιδικά παιχνίδια κ.ά. Το καφέ σερβίρει εξαιρετικές πάβλοβες.

Sofia Kendall


Πόρτο by locals-4

Δοκιμάστε ένα σάντουιτς Francesinha στο Pombeiro. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Εστιατόριο Pombeiro

Rua CapitAo Pombeiro 218

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-23.00

Πλήρες γεύμα: 15 ευρώ

To Pombeiro είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε αυθεντικές πορτογαλικές γεύσεις, όπως το παραδοσιακό Francesinha (σάντουιτς με ζαμπόν, μπριζόλα, σάλτσα ντομάτας και μπίρας, λουκάνικο και λιωμένο τυρί). Αντί για λευκό ψωμί, στο Pombeiro το σερβίρουν σε μαλακή σφολιάτα με συνοδευτικό πατάτες τηγανητές. Τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνουν επιλογές με ψάρι ή κρέας – ξεχωρίζω το Bacalhau à Pombeiro και το Tripas à Moda do Porto. Για επιδόρπιο ζητήστε οπωσδήποτε μους σοκολάτας!

Marta Macedo


Πόρτο by locals-5

Tα καλύτερα bifanas σερβίρονται στο Cogna. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Εστιατόριο Conga

Rua do Bonjardim 314-318

Tηλ. +351 222000113

Δευτέρα-Τρίτη 09.00-00.00

Τετάρτη-Σάββατο 09.00-02.00

Κυριακή 11.00-00.00

Bifana: 1,95 ευρώ

Το bifana, ένα σάντουιτς με γέμιση από πικάντικο χοιρινό, είναι ένα διάσημο πορτογαλικό σνακ, και το καλύτερο που έχω φάει σερβίρεται στο Conga. Εδώ το κρέας είναι ένα καλοψημένο κομμάτι χοιρινής μπριζόλας που περιχύνεται με καυτερή σάλτσα. Το εστιατόριο σε κερδίζει με τη φρεσκάδα που αποπνέει –μοιάζει να φωνάζει «καλώς ήρθατε»–, ενώ την παραγγελία σας θα σερβίρει το φασαριόζικο προσωπικό με τη βαριά τοπική προφορά. Στο μενού θα βρείτε επίσης χοτ ντογκ, σαλάτες και πολλά άλλα.

Tiago MagalhÃes


Συναυλιακός χώρος Hard Club

PraCa Infante D. Henrique

Tηλ. +351 707100021

Τρίτη-Κυριακή 11.00-02.30

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

Ένα από τα «μαγικά» στέκια του Πόρτο, κοντά στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Αρχικά βρισκόταν στην πλευρά της Vila Nova de Gaia και θεωρούνταν από τους ωραιότερους συναυλιακούς χώρους του κόσμου. Πλέον έχει μετακομίσει στην απέναντι όχθη, στο κτίριο Mercado Ferreira Borgues, που χρονολογείται από το 1885. Το μέταλλο κυριαρχεί στην κατασκευή, γεγονός που ταιριάζει στον εναλλακτικό χαρακτήρα του χώρου. Στη σκηνή του Hard Club φιλοξενούνται μπάντες και καλλιτέχνες που παίζουν από χιπ χοπ μέχρι death metal. Εκτός από τις δύο αίθουσες που φιλοξενούν τις ζωντανές εμφανίσεις, υπάρχει επίσης μπαρ-εστιατόριο, αλλά και στούντιο ηχογράφησης.

Tiago MagalhÃes

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή