Επιμένει στα περί «διάσωσης» των συντάξεων η Αχτσιόγλου

Επιμένει στα περί «διάσωσης» των συντάξεων η Αχτσιόγλου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο ακύρωσης του μέτρου μείωσης των συντάξεων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο να συντηρεί τα σενάρια περί «διάσωσης» των συντάξεων, ενώ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τη θετική πορεία των δημοσιονομικών και ασφαλιστικών στοιχείων.

«Αυτό που επισημαίνουμε είναι πως ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά είναι αναγκαίο το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, για όσους συνταξιούχους αυτό αφορά» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «EpsilonTV», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι γνωστοί οι συσχετισμοί υπό τους οποίους έγινε η 2η αξιολόγηση με την εμμονή του ΔΝΤ σε μία λογική που έλεγε αφενός ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αφετέρου ότι η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαία προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα να στέκεται στα πόδια του.

Είπε μάλιστα ότι «με πολύ καλά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνονται πια διαρκώς, μπορούμε να επιτύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και ότι το ασφαλιστικό σύστημα διαρθρωτικά στέκεται στα πόδια του και έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα». «Αυτή τη στιγμή η σειρά των πραγμάτων είναι ότι έχουμε δύο μήνες μπροστά μας προκειμένου να δούμε και να επιβεβαιώσουμε την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, να σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2019. Τίποτα δεν έχει καταλήξει αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται  ότι καιο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε καταστήσει πιθανή την αναβολή της απομείωσης, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, όταν και κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν. Ωστόσο, τόσο το Eurogroup και η Γερμανία, όσο και το ΔΝΤ επιμένουν στην εφαρμογή του μέτρου, επικαλούμενοι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι παροχολογία, είναι επαίσχυντο ακόμα και ως σχόλιο αυτό, είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και είναι κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και στη μισθωτή εργασία» είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή