ΚΟΣΜΟΣ

Nέα κόντρα Τραμπ - Σέσιονς

Ο Ντόναλντ Τραμπ χθες στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την πολιτική επιβίωσή του με την τύχη της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι, αν ασκηθεί εις βάρος του πρόταση μομφής, θα καταρρεύσει το χρηματιστήριο. Ο Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι σχεδιάζει να τον απομακρύνει ώστε να βάλει τέλος στις έρευνες του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ εναντίον του. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα δεχθεί ανάρμοστες πολιτικές επιρροές», απάντησε ο Σέσιονς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.  Ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε, χθες, τις επικρίσεις του εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, δίνοντας τροφή στις φήμες ότι σχεδιάζει την απομάκρυνσή του. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε το δικό του πολιτικό μέλλον με την πορεία των αγορών, υποστηρίζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο Fox, ότι εάν αυτός αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν.

«Ο Σέσιονς ποτέ δεν πήρε τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι απίστευτο», είπε ο Τραμπ, εκφράζοντας την οργή του για το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μετέφερε στον υφυπουργό του τα καθήκοντα πολιτικού προϊσταμένου του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ. «Ο μόνος λόγος που τον έβαλα σε αυτή τη θέση ήταν γιατί μου ήταν πιστός», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα δεχθεί αθέμιτη επιρροή για πολιτικούς λόγους», απάντησε ο Σέσιονς.

Τα πράγματα περιπλέκονται για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η οικονομική εισαγγελία της Νέας Υόρκης κλήτευσε τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κόεν έτσι ώστε να καταθέσει για τη χρηματοδότηση και τις άλλες δραστηριότητες του Ιδρύματος Τραμπ. Τον Ιούνιο, η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Μπάρμπαρα Αντεργουντ, κατέθεσε αγωγή κατά του προέδρου και των ενήλικων τέκνων του, αναφέροντας ότι ο Τραμπ αξιοποίησε παράνομα το ίδρυμά του ως «πορτοφόλι» για προσωπικά έξοδά του και για δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του. Την υπόθεση θα χειριστούν από κοινού η οικονομική εισαγγελία και ο φιλόδοξος εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα, ο οποίος έχει εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να επιδιώξει την καταδίκη του Τραμπ.

«Το έστριψε»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε, στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά του Κόεν, κατηγορώντας τον ότι «το έστριψε» για να γλιτώσει, ενώ επαίνεσε τον Πολ Μάναφορτ για την απόφασή του να μη στραφεί κατά της προεδρίας. Ζοφερή ατμόσφαιρα επικρατούσε, όμως, στον Λευκό Οίκο, καθώς στελέχη της προεδρίας προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τι σημαίνουν η καταδίκη του Μάναφορτ και η δίκη του Κόεν για το μέλλον, όπως έγραφαν στο χθεσινό φύλλο τους οι New York Times. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εξέφραζαν την ελπίδα ότι τα δικαστικά προβλήματα θα εμποδίσουν την εκλογή του υπερσυντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο ανώτατο δικαστήριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ