Τα γερμανικά πλεονάσματα δεν προκαλούν ανεργία σε άλλες χώρες, λέει το Ifo

Τα γερμανικά πλεονάσματα δεν προκαλούν ανεργία σε άλλες χώρες, λέει το Ifo

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην κριτική κατά των χωρών που εμφανίζουν μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι η Γερμανία, επιχειρεί να αποκρούσει το Ifo, εστιάζοντας στο επιχείρημα ότι η πολιτική τους ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε άλλες χώρες. Η ανάλυση του γερμανικού ινστιτούτου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Βερολίνο δέχεται πυρά από τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους με αφορμή τα στοιχεία, που αποκαλύπτουν ότι για τρίτη διαδοχική χρονιά φέτος το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα θα είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.

«Ενας συχνός ισχυρισμός είναι ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών οδηγεί σε υπέρμετρη απασχόληση στο εσωτερικό της χώρας και σε επακόλουθη υποαπασχόληση στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν επαρκείς θεωρητικές ή εμπειρικές αποδείξεις για τη σύνδεση του πλεονάσματος ή των καθαρών εξαγωγών με τη γενική πτώση του ποσοστού της ανεργίας στο εσωτερικό της χώρας», επισημαίνει το Ifo.

Αντιθέτως, υποστηρίζουν οι ειδικοί του ινστιτούτου, φαίνεται ότι τα επίμονα αυξανόμενα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών μιας χώρας οδηγούν σε αύξηση της τοπικής ανεργίας. Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊερ, διευθυντή του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών, «αυτό ισχύει πρωτίστως στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες».

Η μελέτη εξετάζει διαφορετικές ομάδες χωρών σε διαφορετικές περιόδους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα «δεν επιβεβαιώνουν το επιχείρημα πως οι χώρες με υψηλά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών πετυχαίνουν κέρδη στην αγορά εργασίας εις βάρος άλλων χωρών». «Η αρνητική αυτή σύνδεση σε καμία περίπτωση δεν γίνεται φανερή, από τη στιγμή που θα λάβει κανείς υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας», επισημαίνει ο Μάρτιν Μπράμι, εκ των συντακτών της μελέτης.

Παρ’ όλα αυτά το Ifo σπεύδει να διευκρινίσει πως με τη μελέτη αυτή δεν θέλει να υποστηρίξει ότι οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν προκαλούν προβλήματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλα πλεονάσματα ή ελλείμματα οδηγούν σε υπερχρέωση, αναγνωρίζει, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα αυτά έχουν οδηγήσει το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ζητήσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών.

«Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για τη δαιμονοποίηση των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών», καταλήγει το Ifo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή