Ενας καινούργιος διακόπτης προκάλεσε τις διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική

Ενας καινούργιος διακόπτης προκάλεσε τις διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η έρευνα σχετικά με τα αίτια για το προχθεσινό συμβάν στο κέντρο υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο ΑΔΜΗΕ το 2014.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020.

Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος υψηλής ενέργειας, το οποίο οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του, ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς, προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βλάβη ενός τόσο καινούργιου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστά το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο.

Νωρίτερα, χθες, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ δήλωσε στον σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι «δεν υπήρξε ξανά εκτεταμένη διακοπή ρεύματος εδώ και 14 χρόνια. Αντικειμενικά, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν δύο πιθανά στοιχεία του συστήματος, στα οποία μπορεί να οφείλεται η αστοχία. Το ζήτημα είναι ότι καινούργια στοιχεία, έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα, οπότε δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για το μέλλον». Μάλιστα, προσέθεσε, «δεδομένου του συμβάντος, θα προβούμε σε έκτακτη εξέταση όλων των στοιχείων του δικτύου, των στοιχείων των κέντρων υπερυψηλής τάσης, κατ’ αρχάς στην περιοχή της Αττικής, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον».

Από χθες, λοιπόν, ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα κέντρα υπερυψηλής τάσης, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αργότερο σε μία εβδομάδα. Οπως επισημαίνεται, με απόφαση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, ήδη από τα τέλη του 2017 η εταιρεία υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει, επίσης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του, ότι «η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν». Υπενθυμίζεται ότι προχθές το μεσημέρι η βλάβη που σημειώθηκε στο ΚΥΤ στην Παλλήνη προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή