ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

O προστατευτισμός και η απειλή γενίκευσης του εμπορικού πολέμου είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τηρήθηκαν κατά τη συνεδρίαση που έγινε στις 26 Ιουλίου.

Προς το παρόν, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύρωστη, επισημαίνει η ΕΚΤ. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει η νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το Reuters στα μέσα της εβδομάδας.

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων στα τέλη του τρέχοντος έτους και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το καλοκαίρι του 2019.

«Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απειλή του προστατευτισμού και τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο», τονίζει η ΕΚΤ. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά μετά τη στασιμότητα που προκλήθηκε λόγω κρίσης δημόσιου χρέους.

Η κατανάλωση ενισχύεται μαζί με την απασχόληση, ενώ ανοδικά κινείται και ο πληθωρισμός. Τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμμερίζονται την άποψη ότι μειώνεται η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να φθάσει ο πληθωρισμός λίγο χαμηλότερα από το 2%. Εντούτοις, η τόνωση των τιμών στην Ευρωζώνη σήμερα αποδίδεται εν πολλοίς στην άνοδο των τιμών ενέργειας και ειδικότερα του πετρελαίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας, τροφίμων αλκοολούχων ποτών και καπνού, παραμένει χαμηλός. Τον Ιούλιο περιορίστηκε στο 1,1%.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ