Οι τρεις λόγοι που συντηρούν το τεράστιο πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο

Οι τρεις λόγοι που συντηρούν το τεράστιο πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία αποδίδεται στην εμμονή του Βερολίνου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην άρνηση των Γερμανών να βάλουν το χέρι στις αποταμιεύσεις τους. Επίσης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας οφείλεται και στην τάση των γερμανικών εταιρειών να μην επενδύουν στη χώρα τους τα κέρδη που έχουν, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία έχουν υποχωρήσει από το 13% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1990 στο 11% στη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Οι γερμανικές εταιρείες, παρότι έχουν κέρδη, δεν τα χρησιμοποιούν για να κάνουν επενδύσεις στη χώρα τους ή για να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους ή για να δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους», σχολιάζει η Τζούλι Κόζακ, ειδήμων σε θέματα γερμανικής οικονομίας, που εργάζεται στο ΔΝΤ. «Η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν διοχετεύεται σε επενδύσεις κεφαλαίων ή ενεργητικού εντός των συνόρων της χώρας», τονίζει ο Χιου Πιλ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Goldman Sachs.

Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και το βασικό της πλεονέκτημα είναι η ποιοτική υπεροχή των προϊόντων της σε διεθνή κλίμακα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνουν τη Γερμανία να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές, ώστε να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στα 299 δισ. δολάρια το 2018, που σημαίνει ότι θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το πλεόνασμα καταλαμβάνουν οι εξαγωγές, οι οποίες θα υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ifo. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προβεί σε αλλαγές στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα. Στην τελευταία έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία. Ανάλογες συστάσεις έχουν διατυπωθεί από στελέχη επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι η φορολογική νομοθεσία στη Γερμανία δεν προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις, ενώ επείγει η αναβάθμιση των υποδομών για την καλύτερη λειτουργία του Διαδικτύου. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κίνητρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, λόγω της οικονομικής ευρωστίας και της χαμηλής ανεργίας που παρατηρούνται στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή