Η Βρετανία παραδέχεται ότι βρίσκεται στο έλεος των Βρυξελλών

Η Βρετανία παραδέχεται ότι βρίσκεται στο έλεος των Βρυξελλών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίφημη στωικότητα για την οποία είναι γνωστοί οι Βρετανοί είναι εμφανής και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση στην περίπτωση που η χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να έχει πετύχει συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα σειρά εκθέσεων στις οποίες περιγράφει με ξύλινη και τεχνική γλώσσα τις οικονομικές απειλές, τα γραφειοκρατικά προβλήματα, τις καθυστερήσεις στα σύνορα και την αναταραχή που θα προκληθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να κρύψουν τον βαθμό στον οποίο εξαρτάται η Βρετανία από την καλή θέληση των Βρυξελλών.

Ο Βρετανός υπουργός που είναι υπεύθυνος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ντόμινικ Ράαμπ περιέγραψε χθες σειρά προβλημάτων που είναι πιθανό να ανακύψουν αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Για παράδειγμα, ζητήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να δημιουργήσουν αποθέματα φαρμάκων που να καλύπτουν χρονικό διάστημα έξι επιπλέον εβδομάδων ώστε να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της χώρας στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος συνεισέφερε πέρυσι στο βρετανικό ΑΕΠ 119 δισ. στερλίνες ή το 6,5% του ΑΕΠ, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις. Για παράδειγμα, αν δεν προσφέρει λύση η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ευρωπαίοι πελάτες των τραπεζών που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες επενδυτικών τραπεζών στη χώρα τους.

Οι τράπεζες αυτές είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο εν ισχύι διασυνοριακών συμβολαίων, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση. Η Βρετανία προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταβατική περίοδο με διάρκεια μέχρι και τρία χρόνια, την οποία ονομάζει «προσωρινό καθεστώς αδειών», για ευρωπαϊκές τράπεζες και οίκους εκκαθάρισης που λειτουργούν στη Βρετανία. Ωστόσο, η μονομερής ανάληψη δράσης δεν αρκεί ώστε να εξαλείψει τις απειλές και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί πως θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχύ ασφαλιστικά συμβόλαια, συμβάσεις ανταλλαγής (swap) επιτοκίων και άλλα παράγωγα με αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις τεχνικές εκθέσεις αναφέρεται ξανά και ξανά η ανάγκη να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει δηλώσει πως τα διασυνοριακά συμβόλαια πιθανότατα θα ισχύουν και μετά το Brexit, ενώ σε έγγραφο που είχαν εκδώσει οι Βρυξέλλες τον Ιούλιο είχε υποβαθμιστεί το όλο ζήτημα.

Τράπεζες που λειτουργούν στο Λονδίνο και απευθύνονται σε μεγάλους θεσμικούς πελάτες ανησυχούν πως ίσως να μην επαρκεί το χρονικό διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οπότε η Βρετανία θα εγκαταλείψει επισήμως την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αλλαχθούν όλα τα παλιά συμβόλαια. Ενδέχεται η στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική. Και οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία ήταν ήδη γνωστές. Παρ’ όλα αυτά, η Βρετανία παραδέχεται, επιτέλους, ότι βρίσκεται στο έλεος των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή