Ο τέως διαβάζει για τους άλλους, ο νυν για τον ίδιο

Ο τέως διαβάζει για τους άλλους, ο νυν για τον ίδιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα από τα πιο απολαυστικά πράγματα του καλοκαιριού», έγραψε πριν από λίγες ημέρες στη σελίδα του στο Facebook ο Μπαράκ Ομπάμα, «είναι να επιλέγω τι θα διαβάσω όταν ο χρόνος αρχίζει να επιβραδύνεται, είτε βρίσκομαι σε οικογενειακές διακοπές είτε περνώ απλώς ένα ήσυχο απόγευμα. Φέτος το καλοκαίρι έχω απορροφηθεί από καινούργια μυθιστορήματα, ξανακοιτάζω παλιότερα κλασικά και επιβεβαιώνω την πίστη μου στην ικανότητά μας να προχωράμε μπροστά όταν αναζητάμε την αλήθεια».

Η ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια τόσο χαλαρή και ταυτόχρονα τόσο εύστοχη σε μια περίοδο που η πολιτική πίεση για τα μυστικά και τα ψέματα του νυν προέδρου των ΗΠΑ κορυφώνεται, είναι τυπική του τέως προέδρου. Ακολουθεί η λίστα με τα πέντε βιβλία που ξεχώρισε: είναι μια δυνατή αυτοβιογραφία με τίτλο «Educated» γραμμένη από την Τάρα Ουεστόβερ, το «Warlight», πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Μάικλ Οντάατζε, γνωστού μας από τον «Αγγλο ασθενή», το μυθιστόρημα «Α House of Mr. Biswas» του τιμημένου με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέα Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες. Τον κατάλογο συμπληρώνει ένα ακόμη μυθιστόρημα από τα μπεστ σέλερ του καλοκαιριού στις Ηνωμένες Πολιτείας, το «An American Marriage» της Αφροαμερικανίδας Ταγιάρι Τζόουνς, και τέλος ένα βιβλίο που βοηθά τους αναγνώστες του να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο που ζουν, και να βρουν την αλήθεια αντιμετωπίζοντας όσα και όσους τη χειρίζονται προς όφελός τους. Αυτό το τελευταίο βιβλίο, γραμμένο από τον Σουηδό ακαδημαϊκό Hans Rosling, «μοιάζει να απευθύνεται στον τωρινό πρόεδρο, μολονότι εκείνος δεν ενδιαφέρεται για τα βιβλία», λένε τα σχόλια των Αμερικανών δημοσιογράφων.

Δεν είναι απολύτως σωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαβάζει. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι έχει ζητήσει από τους πολιτικούς του συνεργάτες να λαμβάνει μονοσέλιδες αναφορές με πολλά γραφήματα και χάρτες, όταν στο παρελθόν τα σχετικά έγγραφα ήταν 3 έως 6 σελίδες γραμμένες σε μονό διάστιχο, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή «ο πρόεδρος αγαπάει τους χάρτες», δήλωσε επίσημη πηγή του γραφείου του. Αλλωστε, λίγο πριν από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει στο κοινό μια λίστα ανάγνωσης, αν και ο χρόνος του για διάβασμα, όπως δηλώνει, είναι περιορισμένος. Η δική του πρόταση περιλαμβάνει βιβλία με έναν κοινό άξονα: είτε περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπό του υπερασπίζοντας την πολιτική του είτε είναι γραμμένα από φίλους, υποστηρικτές ή δημοσιογράφους του αγαπημένου του καναλιού, Fox. Ενδεικτικά μερικοί τίτλοι: «Liars, Leakers and Liberals, the Case Against the Anti-Trump Conspiracy» («Ψέματα, διαρροές και Δημοκρατικοί, η υπόθεση εναντίον της συνωμοσίας κατά του Τραμπ») από τη δημοσιογράφο του Fox Ζανίν Πίρο. Και «The Capitalist Comeback: The Trump Boom and the Left’s Plot to Stop It» («Η επιστροφή του καπιταλισμού: Η έκρηξη Τραμπ και το σχέδιο της Αριστεράς να τον σταματήσει»), γραμμένο από τον δικηγόρο και επιχειρηματία Αντι Πούτζντερ, ο οποίος προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εργασίας, αλλά η πρόταση καταψηφίστηκε. Πάντως, ο πρόεδρος προέβλεψε ότι το βιβλίο θα γίνει μεγάλη επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή