Προτελευταία δόση για τις διπλές εισφορές

Προτελευταία δόση για τις διπλές εισφορές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου έχουν εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, προκειμένου να εξοφλήσουν τις διπλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Χθες, αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιουλίου 2018 στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ταμείου και οι περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι μη μισθωτοί έχουν περιθώριο πληρωμής έως την Παρασκευή 31/8/2018.

Παράλληλα βέβαια, οι 550.000 εξ αυτών θα πρέπει να εξοφλήσουν και την τέταρτη δόση των χρεωστικών υπολοίπων του 2017. Πρόκειται για την προτελευταία μηνιαία υποχρέωση που αφορά τις εισφορές του προηγούμενου έτους. Η επόμενη και τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου μαζί με τις εισφορές Αυγούστου.

Πώς έχουν υπολογιστεί

Αμέσως μετά, αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση για το τρέχον έτος. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι τρέχουσες εισφορές του 2018 έχουν υπολογιστεί με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές του 2016. Στον αντίποδα, όταν τους επόμενους μήνες θα πρέπει να επαναληφθεί για το 2018 η διαδικασία οριστικοποίησης και εκκαθάρισης των εισφορών, θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα και οι καταβλητέες (όχι οι καταβληθείσες) εισφορές του 2017.

Αναλυτικά, η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, καθώς ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση ο συμψηφισμός των ποσών που είχαν καταβληθεί βάσει των εισοδημάτων του 2015 και αυτών που θα έπρεπε να πληρωθούν σύμφωνα με το εισόδημα του 2016. Οπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 22,1% των μη μισθωτών, περισσότεροι από 255.000 ασφαλισμένοι, που είχε κάνει μερικές καταβολές πρέπει, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του Ιουλίου, να πληρώσει και τη δόση που αντιστοιχεί στο «χρέος» από τις εισφορές του 2017. Βάσει του προγραμματισμού, έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να πληρωθεί η προτελευταία 4η δόση.

Παράλληλα, υπάρχουν και περίπου 300.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί (25,6% του συνόλου των μη μισθωτών) που δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Και αυτοί έχουν τη δυνατότητα, καταβάλλοντας τόσο τις τρέχουσες όσο και σε 5 δόσεις τις εισφορές του 2017, να βγουν από τη λίστα με τους οφειλέτες.

Υπάρχουν βέβαια και περίπου 350.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση αλλά και αυτοί που αμείβονται ως οιονεί μισθωτοί, με δελτία παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές του 2017. Αυτοί καλούνται να καταβάλουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές για τον Ιούλιο του 2018.

Οπως βέβαια, χωρίς εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, είναι και περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που περιμένουν εδώ και 19 μήνες να λάβουν ειδοποιητήρια. Παρά το μέγεθος που λαμβάνει το ζήτημα, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης, ακόμη δεν διαφαίνεται κάποια λύση στο «τεχνικό» πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Να σημειωθεί πάντως ότι όποιος ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης αθετήσει έστω μία από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΕΦΚΑ, χάνει αυτόματα τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αισιοδοξία για τα έσοδα

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικρατεί αισιοδοξία ως προς τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ήταν ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και αναμένεται να προσεγγίσει, σε ετήσια βάση, το 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικά για τους μη μισθωτούς, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας εισφορών που υπήρχαν με το παλαιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσον όρο, η εισπραξιμότητα το 2017 με το νέο σύστημα άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε κατά 24%. Ετσι, το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση, που πλήρωσαν δηλαδή ένα μέρος ή το σύνολο των εισφορών τους, έφτασε στο 74,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή