Αποδυναμωμένο ΕΚΑΒ στα νησιά

Αποδυναμωμένο ΕΚΑΒ στα νησιά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, πολίτης από την Κάλυμνο κάλεσε το ΕΚΑΒ για να παραλάβει έναν ασθενή που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η βάρδια θα ξεκινούσε στις 7 το πρωί. Νυχτερινή βάρδια δεν υπήρχε, αφού μόλις είχε λήξει η σύμβαση των διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να ενισχύσουν το νησί, με αποτέλεσμα ο τομέας ΕΚΑΒ Καλύμνου να μείνει μόνο με δύο διασώστες. Στις 16 Αυγούστου και τα δύο ασθενοφόρα που διαθέτει το κέντρο υγείας Κισσάμου του νομού Χανίων ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ξεκίνησε για τα Χανιά για να παραλάβει εκείνη την ημέρα έκτακτο περιστατικό, έφτασε ύστερα από δύο ώρες. Πολύ αργά. Ο ασθενής τελικά δεν τα κατάφερε. Τα δύο αυτά τραγικά περιστατικά φέρνουν ως παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ για να καταδείξουν τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σε πολλά νησιά της χώρας, ο αριθμός των διασωστών μετά βίας επαρκεί για να καλύψει την 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ένας διασώστης ή ένας οδηγός καλείται να καλύψει τις διακομιδές όλου του νησιού. Το πρόβλημα εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις 19 Αυγούστου έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε παραρτήματα και τομείς ΕΚΑΒ νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο. Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «η έλλειψή τους από τη δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με 26 λιγότερους διασώστες στα νησιά πρέπει να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά και, μάλιστα, σε περίοδο που τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και πολλά από αυτά εξυπηρετούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες».

Τρέχουν και δεν φτάνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΠΟΕΔΗΝ, στη Σαντορίνη, το πλέον τουριστικό νησί της χώρας, υπηρετούν εννέα διασώστες, που μετά βίας επαρκούν για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ ασφαλείας, για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο και τις τρεις βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα με δύο άτομα πλήρωμα απαιτούνται τουλάχιστον δέκα διασώστες. Στη Μύκονο υπηρετούν οκτώ διασώστες και με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών. Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ χρειάζονται άλλοι εννέα διασώστες για να υπάρχει και δεύτερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε πρωινή και απογευματινή βάση στη Μύκονο. Οκτώ διασώστες καλύπτουν την 24ωρη λειτουργία ασθενοφόρου στην Πάρο, ενώ στην Τήνο οι πέντε διασώστες και οι τέσσερις οδηγοί του Κέντρου Υγείας με υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Στη Σύρο, από τους 12 διασώστες του ΕΚΑΒ, οι τέσσερις έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει η βάση αεροδιακομιδών.

Στην Ιο υπηρετεί μόλις ένας διασώστης ΕΚΑΒ, στην Κάρπαθο δύο διασώστες, στην Ιθάκη στο κέντρο υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός, όπως το ίδιο παρατηρείται και στο πολυδύναμο ιατρείο Αλοννήσου. Η Σάμος με τις μεγάλες αποστάσεις, το προβληματικό οδικό δίκτυο και τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας με περίπου 3.000 πρόσφυγες, διαθέτει μόλις 12 διασώστες ΕΚΑΒ, και σύμφωνα με τους εργαζομένους χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι έξι διασώστες, οι οποίοι μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του κέντρου υγείας Καρλοβασίου θα καλύπτουν το νησί με δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Στην Κω υπηρετούν μόλις επτά διασώστες, οι οποίοι εργάζονται και στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχουν και δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα. Τέλος, στη Λευκάδα έχουν απομείνει μόλις 11 διασώστες. «Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες τον μήνα», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή