Ενας νέος ρόλος για ένα εμβληματικό κτίριο στη Λήμνο

Ενας νέος ρόλος για ένα εμβληματικό κτίριο στη Λήμνο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χριστοδουλίδειο Μέγαρο είναι το πιο λαμπερό αρχιτεκτονικό «διαμάντι» της Λήμνου, αλλά ένα «διαμάντι» που, εδώ και καιρό, έχει χάσει τη λάμψη του. Τώρα, όμως, διαφαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα. Στα μέσα Ιουλίου, μιλώντας στον τοπικό Τύπο στα εγκαίνια του ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου του νησιού, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε την πρόθεσή της να στηρίξει τη δημιουργία στο Χριστοδουλίδειο ενός νέου, μεγαλύτερου μουσείου – ικανού να φιλοξενήσει τα τεράστιας αξίας ευρήματα στην Πολιόχνη, στην Ηφαιστία και στα Καβείρια, που συνεχίζουν να έρχονται στο φως.

«Το Χριστοδουλίδειο πρέπει να ξαναπάρει ζωή», δηλώνει στην «Κ» η κ. Καλογήρου. «Εχω ήδη διατυπώσει την πρόταση το ιστορικό αυτό κτίριο, ανακαινισμένο και σύγχρονο, να φιλοξενήσει τον μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο της Λήμνου, που σήμερα βρίσκεται σε αποθήκες. Να γίνει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αντάξιο της ιστορίας και των ανθρώπων του νησιού. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δηλώνει τη βούλησή της να συνδράμει με κάθε τρόπο και να χρηματοδοτήσει το έργο».

Το κτίριο βρίσκεται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στην κατοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατόπιν παραχώρησης από το Χριστοδουλίδειο Ιδρυμα. Για ένα διάστημα στεγάζονταν εκεί διοικητικά γραφεία και κάποιες αίθουσες διδασκαλίας. Ωστόσο, πέρα από κάποιες μικρές επισκευές, οι πανεπιστημιακές αρχές δεν προχώρησαν στην αναστήλωση που χρειαζόταν το κτίριο, μετά τη μακροχρόνια φθορά που υπέστη – ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες που στέγαζε τη στρατιωτική διοίκηση του νησιού. Επιπλέον, μετά τον σεισμό του 2014, το κτίριο εκκενώθηκε ως μη ασφαλές και έκτοτε παραμένει έρημο.

Ενας νέος ρόλος για ένα εμβληματικό κτίριο στη Λήμνο-1

Το Ιερό των Καβείρων, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου. Το νησί ήταν από τα πρώτα μέρη που κατοικήθηκαν στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το (ονομαστικό) κόστος της μελέτης για την αναστήλωση του κτιρίου υπολογίζεται στις 880.000 ευρώ, ενώ το κόστος υλοποίησης το έργου θα κυμανθεί στα 2,2 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε αυτούς τους πόρους», εξηγεί. Οπως αναφέρει, «αναζητούμε ιδιώτη δωρητή για τη μελέτη» (όπως έγινε και στην περίπτωση του Γαροφαλλίδειου, έτερου κτιρίου στη Μύρινα, όπου κατασκευάστηκαν με κοινοτικά κονδύλια νέες υποδομές για το πανεπιστήμιο κατόπιν κάλυψης του κόστους της μελέτης από τους κληρονόμους). Στην περίπτωση του Χριστοδουλίδειου, πάντως, δεν έχει βρεθεί ώς τώρα ιδιώτης δωρητής. H τύχη του θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κ. Καλογήρου και της νέας πρύτανη, Χρυσής Βιτσιλάκη, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Μέγαρο βρίσκεται στον Ρωμέικο Γιαλό της Μύρινας, κοντά στο επιβλητικό ενετικό κάστρο. Μεταξύ πολλών άλλων αρχοντικών δεσπόζει, τόσο για το μέγεθός του (είναι πάνω από 1.000 τ.μ.) όσο και για τις αρχιτεκτονικές του ιδιαιτερότητες – τα βικτωριανά στοιχεία που συνυπάρχουν με το νεοκλασικό ύφος. Οι ιδιαιτερότητες εξηγούνται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που το έχτισε το 1868, ο Στυλιανός Χριστοδουλίδης, ήταν βιομήχανος με έδρα το Μάντσεστερ που εμπορευόταν βαμβάκι στην Αίγυπτο.

Μέρες δόξας

Σύμφωνα με μελέτη για το Χριστοδουλίδειο που ετοιμάζει η Ολγα Μάτζαρη για τον τοπικό όμιλο «Ανεμόεσσα», ο (Λημνιός) Ηλίας Ηλιού έγραφε για την αίγλη που γνώρισε το Μέγαρο επί ημερών του γιου του Στυλιανού Τζώρτζη: «Το φιλόξενο παλατάκι του δεχόταν κάθε λογής προσωπικότητες. Τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, αργότερα πρώτο Πρόεδρο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας, τον ναύαρχο Δημ. Φωκά –μέλος της τριμελούς επαναστατικής επιτροπής (Γονατάς, Πλαστήρας, Φωκάς) […] Επίσης τους ναυάρχους και τους επιτελείς του αγγλικού στόλου που συχνά επισκέπτονταν τον Μούδρο, λόρδους, τον Μαλτέζο μαρκήσιο Τεστοφερράτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή