Στα άκρα η κόντρα Ιταλίας – Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

Στα άκρα η κόντρα Ιταλίας – Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη απέβη σήμερα η συνάντηση μεταξύ 10 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στο θέμα της διαμάχης που έχει προκύψει προσφάτως για το μεταναστευτικό, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το ιταλικό πλοίο, που παραμένει σε λιμάνι της Ιταλίας, είπαν διπλωμάτες στο Reuters.

«Η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti», ανέφερε ένας διπλωμάτης. «Όμως, το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο». «Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία για το Diciotti» συμπλήρωσε.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πυροδοτήσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Ρώμη να απειλεί ευθέως χθες, μέσω του επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ιταλίας, εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο. Μάλιστα, ο Ντι Μάιο επέστρεψε και σήμερα, Παρασκευή, με ανάλογη τοποθέτηση, αναφέροντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά. Η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν σημείωσε ότι δεν πρόκειται να «υποκύψει σε απειλές», τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει τους κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο «Diciotti» διέσωσε 130 επιβαίνοντες βάρκας που κινδύνευε να βυθιστεί σε απόσταση 17 μιλίων από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Μεταξύ αυτών, 13 μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Λαμπεντούζα για λόγους υγείας, ενώ το σκάφος της ακτοφυλακής με τους υπόλοιπους 117 έμεινε επί πέντε ημέρες στα ανοικτά, εν αναμονή λύσης.

Τελικά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 20ής Αυγούστου, το σκάφος έδεσε στο λιμάνι της Κατάνης, αλλά η αποβίβαση απαγορεύθηκε.

Βέλη Κόντε κατά Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας για «υποκρισία», στον απόηχο του ναυαγίου των συζητήσεων, προειδοποιώντας για συνέπειες στη στάση της Ρώμης σε άλλα ζητήματα.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Τζουζέπε Κόντε σημειώνει ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως… σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ορισμένοι από τους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο ξεκίνησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την όλη κατάσταση. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι αυτοί οι μετανάστες «αρνήθηκαν να φάνε το πρωινό τους σήμερα το πρωί».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, σήμερα το απόγευμα, οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα τους, που τους έδωσαν οι Ιταλοί λιμενοφύλακες. «Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- MΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή