Πυρ και μανία ο Ντόναλντ Τραμπ

Πυρ και μανία ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε και χθες η δημόσια αντιπαράθεση του προέδρου Τραμπ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, έναν από τους πρώτους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς πρώτης γραμμής που τον υποστήριξαν στον αγώνα του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, το 2016.

Μία μέρα μετά την προειδοποίηση του Σέσιονς προς τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα ανεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ο Τραμπ του απάντησε, μέσω Twitter: «Τζεφ, αυτό είναι έξοχο, αυτό θέλει όλος ο κόσμος, επομένως ασχολήσου με όλες τις περιπτώσεις διαφθοράς στην “άλλη πλευρά” (τους Δημοκρατικούς). Ελα λοιπόν Τζεφ, μπορείς να το κάνεις, η χώρα περιμένει!».

Η εντελώς ασυνήθιστη, δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε έναν Αμερικανό πρόεδρο και τον επιλεγμένο από τον ίδιο, υπουργό Δικαιοσύνης, πυροδοτήθηκε από την πολύκροτη συνέντευξη Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αναστατωμένος από τη δικαστική καταδίκη του Πολ Μάναφορτ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, και από την ομολογία ενοχής του επί δεκαετία δικηγόρου του Μάικλ Κόεν, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράστηκε με απαξιωτικό τρόπο εναντίον του Σέσιονς. Δήλωσε ότι ο μόνος λόγος που τον επέλεξε για το αξίωμά του ήταν ότι του ήταν πιστός και εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι ο Σέσιονς παραιτήθηκε από την επίβλεψη της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική υπόθεση. «Πήρε το πόστο του κι ύστερα είπε: Αυτοεξαιρούμαι (από την έρευνα Μιούλερ). Τι σόι άνθρωπος είναι αυτός;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποπέμψει τον Σέσιονς από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί στέκονται στο πλευρό του Σέσιονς, ο οποίος διετέλεσε επί 20 χρόνια γερουσιαστής από την Πολιτεία της Αλαμπάμα.

Εναντίον του

Υπάρχουν όμως και ενδείξεις ότι άλλοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει να στρέφονται εναντίον του. Αίφνης ο ισχυρής επιρροής γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, ο οποίος έχει καλές σχέσεις και με τον Τραμπ και με τον Σέσιονς, δήλωσε χθες ότι είναι σαφές πλέον πως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου και ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την αποπομπή του. Συνέστησε όμως αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϊ, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς του Σέσιονς σε κρίσιμα νομοσχέδια και εμφανίστηκε να κλίνει υπέρ της αποπομπής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή